Úvod Novinky Osobnosti
Veronika Cifrová Ostrihoňová: V Silnej zostave som sa už aj rozplakala
Veronika Cifrová Ostrihoňová: V Silnej zostave som sa už aj rozplakala

Veronika Cifrová Ostrihoňová: V Silnej zostave som sa už aj rozplakala

V rozhovore s moderátorkou Silnej zostavy sa okrem iného dozviete, ktoré témy ju najviac zasiahli, čomu by sa v diskusiách chcela venovať aj to, ako sa s manželom snažia vychovávať svoje dve deti.

Veronika Cifrová Ostrihoňová sa momentálne naplno venuje svojej rodine. Prednedávnom sa totiž s manželom Matejom stali dvojnásobnými rodičmi.

Hoci má momentálne pauzu od natáčania Silnej zostavy, už teraz premýšľa nad ďalšími témami a spomína na tie predošlé.

Silná zostava má za sebou už niekoľko sezón, ktorá z tém vo vás doteraz najviac rezonuje?

Počas uplynulej sezóny bola pre mňa veľmi silná debata bezprostredne po vypuknutí vojny na Ukrajine, kde v štúdiu sedela Ruska Júlia aj Ukrajinka Lili, pani Magda Vášaryová a historička Marína Zavacká. Emócie tam boli veľmi silné a mala som čo robiť, aby neprevalcovali aj mňa.

Veľmi som užila debatu o adopciách. Hostia a hostky boli nesmierne otvorení a ľudskí a výsledok bol pre mňa ozaj pekný.

Okrem toho si veľmi vážim časti s pani prezidentkou, ktorá do nášho štúdia zavítala už dvakrát a takisto diskutovala otvorene a ochotne, za čo sme nesmierne vďačné.

Silná zostava, Ostrihoňová, Čaputová.jpg

V Silnej zostave sa mnohokrát diskutuje o témach, ktoré vháňajú slzy do očí – čo vám v takých chvíľach pomáha zostať neutrálnou? Dá sa to vôbec neprejaviť emócie, keď ide o rozprávanie o holokauste, zneužívaní, vojne?

Veľmi ťažko. No vždy si hovorím, že tá debata nie je a nemá byť o mne. Akonáhle by som pustila tieto emócie, dynamika sa mení a zbytočne by som upriamovala pozornosť mimo témy a hostí a hostiek. Ale samozrejme, že je to veľmi ťažké a mám často na mále.

Reálne som sa rozplakala počas debaty o prvom ženskom transporte, keď sme sa rozprávali o príbehoch žien v koncentračných táboroch, ktoré sa všemožne snažili zachrániť svoje deti, ak nie pred smrťou, tak aspoň pred hroznou smrťou.

Boli témy, na ktoré ste sa najviac tešili a naopak témy, pred ktorými ste mali najväčší rešpekt?

Rešpekt mám pred každou témou, pretože hoci sa to nezdá, tie „ľahšie“ témy sú niekedy náročnejšie ako tie vážne. Je totiž dôležité, aby sa ustrážila rovina faktov a podobný priestor pre všetkých diskutujúcich.

Veľmi citlivo som sa snažila pristupovať k debate o domácom násilí, sexuálnom zneužívaní, ale aj o postavení Rómov a Rómiek u nás, či o trans ľudoch, pretože hranice sú veľmi krehké a ľahko sa dá skĺznuť tam, kde už to je príliš – veľa či málo.

Čo sa týka tešenia sa, teším sa na každú, no pamätám si, že pre mňa bola veľmi obsažná téma bodyshamingu, rovnako ako debata o diplomatkách, či modro-ružovom svete.

S manželom nedelíme svet na ružový a modrý

Nedávno ste sa stali dvojnásobnou mamičkou – k Sárke pribudol Šimon. Ako s manželom riešite genderové stereotypy, ktoré delia svet na ružový a modrý?

S manželom sa snažíme nerozdeľovať svet, povinnosti, hračky, nálady či charakteristiky na mužské a ženské. Snažíme sa vyhýbať rečiam ako: “chlapci neplačú a dobré dievčatká robia to či ono”. Sára má dinosaury aj bábiku – aj keď zatiaľ viac inklinuje k dinosaurom, bábike odtrhla ruku.

Ostrihoňová, Sajfa.jpg

Verím, že ak dieťaťu nezužujete horizonty, ale necháte si ho vybrať, urobí ten správny výber a vy už len sledujete, ako to tie deti majú v hlave správne upratané.

Pre Sáru je normálne, že prezidentka je žena. Keď zomrela kráľovná Alžbeta, pýtala sa, ktorá teta ju teraz nahradí. Je pre ňu normálne, že mama pracuje a že ocino varí. Verím, že Šimon to bude mať rovnako a keď vyrastie, bude toxickej maskulinity vo svete menej.

Silná zostava je jediná ženská diskusná relácia na Slovensku. V zahraničí je trend však iný. Čím je to podľa vás spôsobené?

Je to spôsobené aj tým, že ženy robia výrazne viac neplatenej práce ako muži, a preto majú menej času a priestoru chodiť debatovať. Muži sú teda zväčša viac k dispozícii, a teda sa ľahšie zháňajú ako ženy-odborníčky.

Ženy svoj hlas majú, ale treba zabezpečiť, aby bol počutý. Ženská perspektíva v debate je cenná, ignorovať pohľad polovice populácie je vysoko nerozumné.

Dá sa tomu ísť naproti aj tak, že sa budú tvorcovia a tvorkyne relácii viac snažiť a hľadať ženské respondentky, že im budú vedieť prispôsobiť časy nakrúcania, aby ich vedeli zladiť s inými povinnosťami – o čo sa my v Silnej zostave vždy snažíme.

S údivom sledujem aktuálnu politickú situáciu

Aké silné témy zo ženského sveta alebo z celospoločenských vo vás momentálne najviac rezonujú?

Téma pôrodníctva na Slovensku, keďže mám čerstvú skúsenosť zo susedného Česka, kde som rodila syna, aj všeobecne téma zdravotníctva, ktoré minimálne personálne smeruje ku kolapsu, na ktorý doplatíme všetci.

A ako väčšina občanov a občianok, s údivom sledujem situáciu na našej politickej scéne a obávam sa, kam to celé dospeje.

Koho by ste chceli pozvať do Silnej zostavy?

Ak si môžem uletieť, veľmi by ma zaujímalo rozprávať sa s bývalými top svetovými političkami, ako je napr. Hillary Clinton či Theresa May, ale aj top líderkami v iných odvetviach – spomeniem Indru Nooyi, bývalú šéfku Pepsi, či Sheryl Sandberg z Facebooku, filantropku Melindu Gates či aktivistku Malalu.

Zo slovenských reálií by ma potešilo sa v Silnej zostave porozprávať s astronautkou Michaelou Musilovou či našimi top vedkyňami.

Aké témy by mali podľa vás ešte dostať priestor v Silnej zostave?

Rada by som, aby vždy odrážali to, čím naša spoločnosť žije a čo ju práve bolí. Myslím, že by sme sa mali vracať k téme dezinformácií, hoaxov, nedôvere v štát a inštitúcie, lebo to poznačuje kvalitu verejného diskurzu aj našich životov.

Mali by sme sa baviť o dôležitosti kultúry – aj v politike, mali by sme sa rozprávať o matkách samoživiteľkách, aj o stave nášho školstva, o kritickom myslení, o úcte – no nie nekritickej – k našej histórii.

Všetky odvysielané epizódy Silnej zostavy nájdete v online archíve RTVS zadarmo a bez reklám, vypočuť si ich môžete aj vo forme podcastu.

25 50 75 90
FOTO: RTVS a Instagram / Veronika Cifrová Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Televízia