Úvod Novinky Osobnosti
Tváre RTVS o Nežnej. Spomienky, nádeje aj nesplnené očakávania
Tváre RTVS o Nežnej. Spomienky, nádeje aj nesplnené očakávania

Tváre RTVS o Nežnej. Spomienky, nádeje aj nesplnené očakávania

Ako si na udalosti zo 17.novembra 1989 spomínajú moderátorky a moderátori RTVS? Pozrite si video.

Známe tváre RTVS sme vrátili v čase o 33 rokov späť do čias Nežnej revolúcie. Koľko mali rokov? Boli na námestiach? Ako celú revolučnú dobu vnímali?

"Prvou spomienkou, keďže som bol ešte na základnej škole, boli také šumy, čo sa to deje. A potom som si po ceste v Zlatých Moravciach všimol, ako sa naši študenti z Gymnázia Janka Kráľa vybrali do ulíc a demonštrovali," zaspomínal si na 17. november 1989 moderátor Správ RTVS Ľubomír Bajaník.

  Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

"Bola som medzi tými, ktorí chodili štrngať, no mala som dosť práce, lebo som sa stala súčasťou tímu, ktorý v Československej televízii Štúdio dialóg. Tam sa každý večer stretávali ľudia z ulice, najmä tí, ktorí hovorili na námestiach s politikmi a tvorila sa tak nová spoločnosť," spomína si moderátorka Dámskeho klubu Iveta Malachovská.

Ako dodala, je však sklamaná, že bola taká naivná, že sa život zmení k lepšiemu, že budú ľudia k sebe pozornejší a láskavejší.

"Ja som mala vtedy 17 rokov, bola som tretiačka na gymnáziu. Takže to bol najprv šok a prvá veľká vec, ktorú sme zažívali. Sledovali sme prenosy z Bratislavy, z Prahy a potom sme aj my chodili na mítingy, vyrábali sme heslá. trikolóru som poctivo nosila na vetrovke," zaspomínala si aj moderátorka Správ RTVS Jana Majeská.

RTVS online

"Ja som bola vtedy ešte s Richardom a spolu sme chodili na námestia. Viem, že bola strašná zima a šli sme na to námestie, boli sme veľmi zvedaví a plní očakávania. Štrngali sme a verili sme, že sa to skončí dobre," pripomenula si moderátorka Dámskeho klubu Soňa Müllerová.

"Bol som stredoškolák, mal som 16 rokov a tak, ako všetci ľudia v malom meste, sme sa o takých udalostiach dozvedeli až o deň neskôr," uviedol moderátor Správ RTVS Viliam Stankay.

"To obdobie už bolo veľmi napäté, režim mlel z posledného. Zaujímali sme sa o to, kto je Alexander Dubček, počuli sme o Václavovi Havlovi, čítali samizdaty. Do diskusii sa už zapájali študenti. Cítili sme, že sa režim končí a že ho vystrieda niečo iné," dodáva.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia