Úvod Novinky Osobnosti
Viete, čo nemal rád manžel na kráľovnej Alžbete?
Viete, čo nemal rád manžel na kráľovnej Alžbete?

Viete, čo nemal rád manžel na kráľovnej Alžbete?

Vladárske povinnosti nie sú vždy med lízať.

Tri ženy: Letizia zo Španielska, Mathilde z Belgicka a Máxima z Holandska sú tri jedinečné osudy a životy. Majú však spoločné povolanie: kráľovná.

Od utorka 7. marca vždy na Dvojke bude RTVS vysielať jeden diel dokumentárnej série Povolanie: Kráľovná! Tvorcovia zachytili mladé kráľovné v ich prostredí v priebehu jedného roka.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo robia celý deň kráľovné konštitučných monarchií, ak fakticky nevládnu, ale iba reprezentujú? Napriek predsudkom zohrávajú v živote svojich krajín významnú úlohu. Ich povinnosti však nie sú vždy iba príjemné, ako si možno naivne myslíme.

Ten istý účes 70 rokov

kráľovná-TASR

Ženy sú známe tým, že sa radi páčia a skúšajú rôzne možnosti skrášľovacích procedúr, či kozmetických ponúk. Špecificky najčastejšie experimentujú a venujú svoju pozornosť najmä svojim účesom.

V dejinách najdlhšie vládnuca panovníčka Alžbeta II., ktorá len nedávno 8. septembra 2022 zomrela, mala ukážkové manželstvo, ktoré trvalo takmer 74 rokov.

Napriek tomu ako zaznelo v Dámskom klube v časti venovanej starostlivosti o vlasy, kráľovnin manžel princ Filip niečo na svojej žene nemal rád:

„Kráľovnin manžel neznášal jej účes.“

Alžbeta II. nosila stále ten istý účes neuveriteľných 70 rokov. Mala na to svoje dôvody, ktoré sú podľa Dámskeho klubu známe:

„Kráľovná Alžbeta II. tak chcela dať najavo stabilitu nielen vlastnej osobnosti, ale aj stabilitu celej monarchie. Keď jej prirodzene tmavé vlasy začali šedivieť, kaderníci jej ich začali farbiť. Kráľovná od toho upustila až v roku 1990. Odvtedy sa na verejnosti ukazovala šedivá.“

Za nahú jazdu zrušil dane

Kleopatra-TASR

V dejinách sa príkladne o svoje vlasy starala egyptská kráľovná Kleopatra, ktorá by dnes bola považovaná za priekopníčku prírodnej kozmetiky, keďže používala hennu. Kráľovnú Máriu Antoinettu manželku francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. navštevoval kaderník každý deň. V Dámskom klube však spomenuli aj vlasy populárnej Sisi:

„Jej dvorná dáma Fanny Franziska Feifaliková bola jednou z najdôležitejších osôb v cisárovninom okolí, keďže mala na starosti jej vlasy. Cisárovná si umývala vlasy, ktoré jej siahali až po kolená, raz za tri týždne.“

Anglosaská šľachtičná Godiva zasa dosiahla u kniežaťa Leofrika zrušenie daní vďaka tomu, že precválala na koni celé mesto úplne nahá zahalená len do svojich vlasov.

Viac o kráľovnách, či o príbehoch o ženských vlasoch sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia