Úvod Novinky Osobnosti
Slovák, ktorý zdolal Južný pól: Doma nemám mapy, o cestovaní sa nebavím
Slovák, ktorý zdolal Južný pól: Doma nemám mapy, o cestovaní sa nebavím

Slovák, ktorý zdolal Južný pól: Doma nemám mapy, o cestovaní sa nebavím

Martin Navrátil precestoval viac než 175 krajín.

Rodák z Ostravy sa do Bratislavy presťahoval ako 6-ročný. Spočiatku túžil byť vojnovým reportérom, dnes objavuje svet.

Bol v Iraku, v Afganistane, stretol sa s Talibanom a nedávno dokonca ako prvý Slovák dobyl južný pól od pobrežia Antarktídy.

Nezabudnuteľné putovanie bielou krajinou trvalo viac než 40 dní. Martin spoločne s ostatnými členmi výpravy prešli 1 047 kilometrov.

Martin Navrátil, južný pól

Toto dobrodružstvo však bolo skutočne náročné. Aj preto je Martin Navrátil jedným z mála cestovateľov, ktorým sa podarilo dostať až do cieľa.

Milovník extrémov

Nárazový vietor a teploty hlboko pod nulou. Aj takým podmienkam musel Martin Navrátil čeliť. „Najsilnejší vietor bol až 100 kilometrov za hodinu a keď sa to spojí s tými teplotami až mínus 41, tak je to krásne príšerné až bizarné,“ popísal v Rádiu Slovensko.

Ako priznal v relácii Nočná pyramída, pojem komfortná zóna nepozná. „Ja mám rád extrémy. Neholdujem adrenalínovým športom, ale mám rád extrém, napríklad silný protivietor.“

Nekonečno, sneh a všade bielo. Výprava na južný pól je náročná nielen fyzicky, ale aj mentálne. Človek si musí zvyknúť na ticho a samotu.

„Keď zastavíte, počujete absolútne ticho, keď nefučí a najbližšia civilizácia je tri a pol tisíc kilometrov od vás na ďalšom kontinente,“ zaspomínal cestovateľ.

Je to v rodine

Martin Navrátil nie je jediný cestovateľ vo svojej rodine. Túto záľubu zdieľa aj jeho mama, ktorá hoci je na dôchodku, rozhodne nezaháľa.

Minule som jej volal, že mami, nejak si mi nezavolala, čo sa deje? Som vo Vietname,“ popísal so smiechom Martin Navrátil. Spoločne navštívili aj Afganistan, Pakistan či rôzne africké krajiny.

Martin Navrátil

Martin Navrátil je zároveň prvým Slovákom, ktorý zorganizoval komerčný zájazd do Afganistanu. Túto krajinu navštívil už päťkrát, mal možnosť vidieť ju aj po nástupe Talibanu.

„Na vlastné oči sme videli, že ten Afganistan sa vrátil do absolútneho stredoveku, čo sa týka tých zákonov,“ skonštatoval.

Celý rozhovor s cestovateľom Martinom Navrátilom si môžete vypočuť v online archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / travelistan.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia