Úvod Novinky Osobnosti
Peter Bielik: Otcova fotografia mi zmenila život
Peter Bielik: Otcova fotografia mi zmenila život

Peter Bielik: Otcova fotografia mi zmenila život

Jeho otcom je Ladislav Bielik, autor fotografie Muž s odhalenou hruďou.

Ikonická fotografia zobrazujúca bratislavského inštalatéra Emila Galla ako stojí v prvý deň okupácie pred tankom je symbolom nenásilného odporu Slovákov proti bezpráviu.

Táto pamätná fotografia Ladislava Bielika vznikla pred 55 rokmi na Šafárikovom námestí. Po rokoch sa na toto miesto vrátil jeho syn, ktorý sa porozprával s Romanom Bombošom.

Invazia 1968

Negatívy ikonickej fotografie objavil práve Peter Bielik, ktorý sa v roku 1989 prehrabával vecami v starej pivnici.

Ťažké dedičstvo

Vďaka tomuto vzácnemu nálezu bolo po rokoch konečne možné ukončiť boj o autorské práva. Oficiálnym autorom fotografie sa tak po dlhom čakaní stal Ladislav Bielik.

Keď som našiel tie negatívy, tak sa zmenil môj život. Každý deň sa ma na to niekto pýta, alebo ju niekto chce uverejniť, alebo riešime nejaký právny spor...

Vidím tú fotografiu každý deň a tak nejak to patrí k môjmu životu. Je to ťažké dedičstvo, ale som naňho hrdý,“ povedal Peter Bielik.

V čase, keď fotografia uzrela svetlo sveta, autor musel čeliť mnohým lživým vyjadreniam, ktoré mali spochybniť vážnosť fotografie.

Často sme museli riešiť tie legendy a dezinformácie, ktoré šírili starí komunisti, že tá fotka je štylizovaná, že to ten Emil Gallo vyšiel z nejakého podniku a otec ho fotil, kým nevyšla takáto fotografia.

To vieme jednoznačne poprieť, lebo tú fotku nemáme vystrihnutú z celého filmového pásu, ktorý máme zachovaný, a na ňom je jednoznačne vidieť, že to je jedinečná fotka,“ vysvetlil Peter Bielik.

Celý rozhovor s Petrom Bielikom si môžete vypočuť na tomto odkaze.

V rozhovore si zaspomínal aj Emila Galla, ktorý bol zúfalý nielen z okupácie, ale aj zo svojej ťažkej životnej situácie. Vdovec a otec štyroch detí svoj život ukončil v roku 1971.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia