Úvod Novinky Zaujímavosti
Potulná galéria opäť vyráža po Slovensku proti dezinformáciám
Potulná galéria opäť vyráža po Slovensku proti dezinformáciám

Potulná galéria opäť vyráža po Slovensku proti dezinformáciám

Na balkóne nákladného auta vezie silné posolstvo.

Potulná galéria vyrazí aj tento rok do zabudnutých kútov Slovenska, aby sprostredkovala umenie, kultúru a hudbu na miestach, kam iní umelci nezavítajú.

Učiť sa kriticky myslieť

Čarný-RTVS

Kurátor a autor projektu Juraj Čarný vysvetľuje jeho podstatu:

„V malom nákladnom aute vyráža do škôl, detských domov a na festivaly v regiónoch Slovenska s koncertným turné, výstavou a workshopom. Bojujeme proti dezinformáciám a upozorňujeme na potrebu učiť sa kriticky myslieť predovšetkým u mladých ľudí, ktorí sú na sociálnych sieťach pravidelne vystavovaní manipuláciám, hoaxom a polopravdám.“

Malé nákladné auto, ktoré na svojom „balkóne“ vystavuje umelecké diela, predstaví koncert angažovaného pesničkára Mateja Táleho a výstavu viacerých umelcov.

medzi nimi napríklad Luchezar Boyadjiev, Ladislav Čarný, Aldo Giannotti, Lukáš Houdek či Daniela Krajčová alebo Ivana Šáteková.

Začínajú vo Vranove nad Topľou a skončia podľa Čarného v Hontianskych Nemcoch na festivale Atmosféra:

„Navštívme približne 20 škôl, šesť festivalov aj niekoľko regionálnych kultúrnych centier.“

galéria-RTVS

Na potulke tisíce kilometrov

Projekt prezentuje angažované umenie, otvára silné spoločenské témy, diskusie, sprostredkúva zážitok deťom z detských domovov či ľuďom z vylúčených komunít.

Potulná galéria vznikla v roku 2007 a od roku 2017 sa venovala spoločensky angažovaným témam ako Utečenecká kríza, Boj proti rasizmu, xenofóbii a extrémizmu a Tolerancia k menšinám (2019), Blokáda extrémizmu (2020) a od roku 2021 bojuje proti dezinformáciám.


V roku 2022 sa predstavila v Poľsku, aktuálne pripravujú aj vystúpenie v Čechách na Festivale Boskovice.

Výstavy, koncerty a workshopy Potulnej galérie od roku 2007 navštívilo približne 80.079 divákov, po Slovensku najazdila 23.791 kilometrov.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia