Úvod Novinky Osobnosti
Viera Pavlíková má 80 rokov. Pamätáme sa na ňu z Ma-tel-ka a z komédií
Viera Pavlíková má 80 rokov. Pamätáme sa na ňu z Ma-tel-ka a z komédií

Viera Pavlíková má 80 rokov. Pamätáme sa na ňu z Ma-tel-ka a z komédií

V Nevere po slovensky jej partnera Jozefa Holeca zbili naozaj.

Vyše 30 rokov bola slovenská herečka Viera Pavlíková členkou Divadla Jána Palárika v Trnave.

Jozefa Holeca zbili naozaj

Pavlíková-Viera-Holec-Jozef-RTVS

Do povedomia divákov sa však dostala aj prostredníctvom televízie.

Zahrala si v známom filme Juraja Jakubiska Nevera po slovensky a objavila sa napríklad aj v seriáli Chlapi neplačú.

V Nevere po slovensky jej hereckého partnera Jozefa Holeca, ktorý si ju ako mladý nezodpovedný študent nechcel vziať za ženu, hoci vo filme čakala jeho dieťa, jej filmoví bratia dvaja herci Jozefa Holeca zbili v „prvej ostrej“ naozaj.

Riešili tak svoje súkromné spory, ale režisér Juraj Jakubisko bol s takýmito hereckými výkonmi nadmieru spokojný.

Viera Pavlíková má 80 rokov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V rozhovore s Martinom Jurčom v Rádiu Regina Západ Viera Pavlíková hovorila o svojej súčasnej práci v Prahe, kde momentálne pôsobí:

„Začínala som v Českej televízii, kam som chodila na kastingy a prijala som aj malé postavy či komparzy. Postupne som sa vypracovala a dnes účinkujem aj v dvoch divadielkách. To je divadlo X10 za Národní Třídou a divadlo Venuše na Slavíkove.“

Herečka Viera Pavlíková sa narodila 22. októbra 1943 v Krupine.

Na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave ukončila v roku 1964 štúdium herectva. Následne až do roku 1977 bola v slobodnom povolaní.

S Ma-tel-kom aj vo filme

Pavlíková-Viera-motorka-RTVS

V tomto období sa stala súčasťou detského televízneho programu Ma-tel-ko, pôsobila tiež ako hlásateľka, pracovala v dabingu a hosťovala v činohre Slovenského národného divadla.


V roku 1977 dostala angažmán v trnavskom Divadle pre deti a mládež (v súčasnosti Divadlo Jána Palárika), kde strávila ďalších 31 rokov.

Na doskách tohto divadla sa predstavila v množstve postáv.

Úlohu Pokornej stvárnila v slovenskej hre Jána Stodolu s názvom Jožko Púčik a jeho kariéra (1978), pani Montekovú v shakespearovskej klasike Rómeo a Júlia (1982), postavu pani Laydenovej si zahrala v inscenácii Kone sa strieľajú (1985), do role Starenky sa vžila v rámci inscenácie hry Alica (2001) od Ladislava Kočana.

V roku 2004 Divadlo Jána Palárika v Trnave naštudovalo v réžii Michala Babiaka komédiu Rodinné šťastie z pera Vinka Möderndorfera. Čierna komédia slovenskému publiku priblížila problematiku reštitúcie veľkých majetkov i to, čo všetko sú schopní dediči po smrti reštituenta urobiť, len aby sa k majetku dostali.

Hlavné úlohy zveril režisér trojici hercov Viere Pavlíkovej, Jozefovi Bujdákovi a Gregorovi Hološkovi.

Herečka však dostala príležitosti nielen na divadelných doskách, ale aj pred kamerou. Po boku Michala Dočolomanského účinkovala v rozprávke Soľ nad zlato (r. Ján Chlebík, 1964), zahrala si aj v komédii Pacho, hybský zbojník (r. Martin Ťapák, 1975), režisér Juraj Jakubisko ju obsadil do úlohy Etely v trojdielnej komédii Nevera po slovensky (1980).

Želary a Krajinka či Kameňák

Viera-Pavlíková-RTVS.jpg

Objavila sa tiež v poviedkovom filme Martina Šulíka s názvom Krajinka (2000) či v dráme Ondřeja Trojana Želary (2003).

Známa je aj z filmov Kameňák 4 (r. Ján Novák, 2013) a Kameňák 5 (r. F. A. Brabec, 2015).

Herečka bola súčasťou obľúbeného slovenského seriálu Chlapi neplačú (2013), kde stvárnila všímavú a dobrosrdečnú babičku Hildu Pollnerovú.

V posledných rokoch si Viera Pavlíková zahrala napríklad v rozprávke Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis, 2015), v tragikomédii Po strništi bos (2017) v réžii Jana Svěráka, nakrúteného podľa autobiografického príbehu jeho otca Zdeňka Svěráka.

Účinkovala aj v komédii Můžem i s mužem (r. Vanda Hybnerová, 2023).

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia