Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Ladislav Županič. Mal 80 rokov. Vesnička má středisková osirela
Zomrel Ladislav Županič. Mal 80 rokov. Vesnička má středisková osirela

Zomrel Ladislav Županič. Mal 80 rokov. Vesnička má středisková osirela

Český herec bol známy svojim komediálnym talentom.

Českému Blesku potvrdil dirigent orchestra Karla Vlacha Dalibor Kapras, že vo veku 80 rokov zomrel 9. decembra v Prahe herec a dabér Ladislav Županič.

Nahovoril Michala Dočolomanského

Ladislav-Županič-Prima

Smrť Ladislava Županiča potvrdila aj Herecká asociácia na sociálnej sieti a podľa informácií zomrel v pražskej Vinohradníckej nemocnici.

Herec a dabér Ladislav Županič sa narodil v českom Prostějove 9. augusta 1943 a v dabingu je známy aj jeho výkon, keď česky nahovoril Michala Dočolomanského vo filme Tajomný hrad v Karpatoch.

V mladosti sa rozhodoval medzi letectvom a herectvom, keďže jeho otec bol pilot.

Herca Ladislava Županiča sme poznali aj z českej kultovej komédie Vesničko má středisková, kde predával Otíkovú chalupu svojmu šéfovi.

Herecký talent Ladislava Županiča je rovnako u nás známy aj z rovnako legendárneho filmu Kamarád do deště, Obsluhoval som anglického kráľa či z rozprávkovej série Arabela, ale aj ako sluha z Troškových rozprávok Princezna ze Mlejna 1 a 2.

Komediálnu tvorbu reperezentujú aj Županičové herecké kreácie v trilógii Kameňák režiséra Zdeňka Trošku, kde si zahral riaditeľa školy a sukničkára Eda.

Hral aj v seriáloch Chlapci a chlapi či Okresní přebor a i.

Herec Ladislav Županič však pôsobil aj ako riaditeľ pražského hudobného Karlínskeho divadla, kam v roku 1969 po ukončení JAMU v Brne nastúpil ako herec a riaditeľom divadla sa stal v roku 1993 a bol ním do roku 2003. Hrával aj v Divadle na Fidlovačke.

Ako herec bol Ladislav Županič podľa vlastných slov „háklivý na výslovnosť“ a stal sa známy aj z dabingu.

Známy z dabingu, muzikálov a operiet

útek z alcatrazu.jpg

Prepožičiaval svoj hlas okrem iného americkému hercovi Clintovi Eastwoodovi či Melovi Gibsonovi.

V roku 2016 získal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v kategórii muzikál - opereta.

Jeho dvaja synovia sa herectvu nevenujú. Ladislav Županič bol trikrát žený, bol exmanželom známej českej herečky Jany Drbohlavovej, ktorú si pamätáme ako učiteľku Peškovú z komédie Dívka na koštěti a zomrela v roku 2019.

25 50 75 90
Blesk, TASR, RTVS, ČT, FTV Prima, wiki

Živé vysielanie ??:??

Televízia