Úvod Novinky Osobnosti
Keith Richards má 80 rokov. Gitarista stále s The Rolling Stones vystupuje
Keith Richards má 80 rokov. Gitarista stále s The Rolling Stones vystupuje

Keith Richards má 80 rokov. Gitarista stále s The Rolling Stones vystupuje

Na Micka Jaggera kričí, lebo nik iný si to nedovolí a niekto na neho kričať musí.

Nezničiteľní rockoví deduškovia z kultovej kapely Rolling Stones sa stále objavujú na koncertných pódiách, hoci už aj ďalší zakladateľ formácie dosiahol neuveriteľnú vekovú hranicu osemdesiatich rokov.

Spolužiak a sused

The Rolling Stones

Po frontmenovi sirovi Michaelovi Philipovi Mickovi Jaggerovi túto hranicu dosiahol aj jeho súputník Keith Richards, ktorý je gitaristom a skladateľom kapely.

Britský gitarista, spevák, hudobný skladateľ Keith Richards, zakladateľ kultovej kapely The Rolling Stones sa narodil 18. decembra 1943 v Dartforde vo Veľkej Británii ako jediné dieťa továrenského robotníka zraneného za Druhej svetovej vojny pri invázii v Normandii.

Prvú gitaru dostal Keith od starého otca z matkinej strany, ktorý účinkoval v jazzovej kapele. Na základnú školu chodil Keith Richardson spolu s Mickom Jaggerom, s ktorým sa poznali od svojich piatich rokov a bol aj jeho susedom až do roku 1954.

Spolu s Mickom Jaggerom tvoria skladateľské duo, ktoré tvorí už viac ako šesť desaťročí a preto im patrí prívlastok najúspešnejšia skladateľská dvojica v histórii svetovej pop hudby.

Spieva vždy aspoň jednu

Keith-Richards-Insta

Na koncertoch kapely The Rolling Stones spieva vždy minimálne aspoň jednu skladbu buď Happy, alebo Before They Make Me Run či Connection, prípadne iný z množstva hitov, ktoré majú na konte.

Keith Richards má však aj ďalšiu kapelu The X-Pensive Winos a to nie je všetko.

Účinkuje aj vo filmovom projekte Piráti z Karibiku ako Kapitán Teague, teda filmový otec hlavného hrdinu Jacka Sparrowa, ktorého hrá Johnny Depp.

Vzhľad postavy Kapitána Teaguea inšpiroval tvorcov filmovej série pirátov práve podľa Keitha Richardsa, ale alternuje ho aj herec Alexander Scheer namaskovaný podľa Richardsa. Napriek tomu sa Keith Richards objavil vo všetkých troch dieloch pirátov.

Od mladosti bola pre Keitha Richardsa inšpiráciou hudba Chucka Berryho. Keď sa počas strednej školy, ktorú neukončil a opustil, opäť stretol vo vlaku v roku 1961 s Mickom Jaggerom, obnovili svoje priateľstvo, čo vyústilo do založenia kapely The Rolling Stones.

vznikla spolu s Brianom Jonesom, Dickom Taylorom, klavesákom Ianom Stewartom a bubeníkom Mickom Avorym. Dicka Taylora vymenil 7. decembra 1962 basový gitarista Bill Wyman a za bicie sa 14. januára 1963 posadil Charlie Watts.

Skladanie im nakázal manažér

Rolling Stones by Dežo Hoffman

Dvaja spolužiaci a bývalí susedia začali spolu skladať piesne v roku 1963 na popud manažéra Andrewa Looga Oldhama, lebo podľa názoru manažéra sa skupina nemohla spoliehať na externých skladateľov.

Prvý LP album vydali s názvom Rolling Stones už 25. apríla 1964 a dostala sa na 1. miesto amerického rebríčka, odkiaľ vytlačila album With od slávnych The Beatles.

Keith Richards je však aj samostatným autorom viacerých skladieb napríklad rockových balád ako You Got The Silver (1969), Coming Down Again (1973), Slipping Away (1989) a iných.

Na pozvanie Václava Havla

Havel-Jagger-rollingstonedata

Po roku 1989 boli The Rolling Stones prvou kapelou zo Západu, ktorá prišla koncertovať do Československa, keď vystúpili v Prahe na Strahove 18. augusta 1990 na pozvanie prezidenta Václava Havla.

Mick Jagger napísal Václavovi Havlovi list a tak vzniklo pozvanie na nezabudnuteľný koncert na Strahove.

Mick Jagger a Keith Richards založili 6. apríla 1971 vlastnú spoločnosť Rolling Stones Records, ktorej logom sa stal známy vyplazený jazyk.

Obal nimi vydaného prvého albumu Sticky Fingers navrhol americký pop-artový velikán slovenského pôvodu Andy Warhol, kde na kresbe džínsov bol do obalu vlepený originálny zips a ten sa dal rozopnúť.

Podľa britskej wikipédie sa Keith Richards považuje za hudobného producenta od 60. rokov minulého storočia, keďže spolupracoval aj s inými producentmi, nielen s kolegami z The Rolling Stones.

Napriek tomu je autorská dvojica Jagger/Richards najúspešnejšou skladateľskou dvojicou všetkých hudobných čias.

Piráti nepochodili

Depp-RTVS

V médiách sa ich vzťah prezentuje ako láska a nenávisť, pričom sám Richards charakterizoval toto spolužitie s Mickom Jaggerom v rozhovore v roku 1998 takto:

„Ak na neho kričím, tak len preto, lebo nik iný na to nemá odvahu.“

Spolu s Johnnym Depoom sa Keith Richards pokúsili presvedčiť Micka Jaggera, aby sa tiež objavil v jednom diely z filmových pirátov, ale neuspeli.

Koncertný film Shine a Loght o Rolling Stones natočil americký legendárny režisér Martin Scorsese v roku 2008.

Ďalším dokument Olé, Olé, Olé: A Trip Across Latin America pripravil režisér Paul Dugdale z turné skupiny v roku 2016 v Južnej Amerike.

Najnovší film je z roku 2019 s názvom Tichý muž v réžii Olivera Murraya o Roling Stones z pohľadu zkladajúceho člena Billa Wymana.

Vo vlastnej autobiografii Keith Richards označil vzťah s Jaggerom ako desaťročia napätý, ale dodal:

„Stále ho vrúcne milujem. Vaši priatelia nemusia byť dokonalí.“

Richards má od mladosti nelichotivú povesť užívateľa nelegálnych drog a viackrát bol obvinený z drogovej trestnej činnosti. Raz boli aj odsúdení spolu s Mickom Jaggerom, ale nakoniec oboch na kauciu prepustili na slobodu.

Gitaristu Keitha Richardsa uviedli do Rock and rollovej siene slávy už v roku 1989 a do Hudobnej siene slávy Spojeného kráľovstva spolu s The Rolling Stones v roku 2004. 25 50 75 90
instagram@officialkeef, rollingstonedata, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia