Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Peter Nedavaška. Bývalý generálny riaditeľ TASR mal 69 rokov
Zomrel Peter Nedavaška. Bývalý generálny riaditeľ TASR mal 69 rokov

Zomrel Peter Nedavaška. Bývalý generálny riaditeľ TASR mal 69 rokov

Celý pracovný život pôsobil známy novinár v tlačovej agentúre.

V stredu 27. novembra zomrel podľa informácií rodiny vo veku 69 rokov známy novinár a bývalý riaditeľ TASR Peter Nedavaška.

Po zániku ČSTK

Peter-Nedavaška-Martin-Baumann-TASR

Ako redaktor začal pracovať v Československej tlačovej kancelárii (ČSTK) v Bratislave v roku 1978.

V rokoch 1994 - 1997 bol zástupcom vedúceho ekonomickej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, ktorá vznikla po rozdelení Česko - Slovenska a Československá tlačová agentúra ako tlačová agentúra dvoch republík zanikla, keď vznikla samostatná Česká tlačová kancelária (ČTK).

Známy slovenský novinár, ktorý sa vyznačoval precíznou prácou a vzbudzoval dlhoročne dôveru svojím profesionálnym prístupom sa narodil 20. júla 1954 v Bratislave.

Štúdia práva ukončil v roku 1978 na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Štátnu rigoróznu skúšku absolvoval v roku 1982 so zameraním na medzinárodné právo a medzinárodné vzťahy v odbore práva.

Mal noblesu a štýl

Peter-Nedavaška-Vladimír-Puchala-TASR

Terajší generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala o kvalitách novinárskej práce Petra Nedavšku povedal:

„Bol to džentlmen slovenskej žurnalistiky. Urobil veľa rozhodnutí, ktoré pomohli agentúre. Bol profesionál, mal eleganciu, noblesu a štýl..“

V roku 1990 Peter Nedavaška absolvoval odbornú stáž v Rakúskej tlačovej agentúre (APA). Potom v Nadácii kresťanských demokratov v Nemecku (1994) a v Nadácii Slobodných nemeckých liberálov (1995).

V rokoch 1997 - 1998 bol už šéfredaktorom TASR a 7. augusta 2002 ho vláda SR poverila dočasným vedením a 4. septembra 2002 ho vymenovala za generálneho riaditeľa TASR.

Poverovacie listiny si Peter Nedavaška prevzal z rúk vtedajšieho ministra kultúry Milana Kňažka.

O uvoľnenie z funkcie generálneho riaditeľa TASR požiadal Peter Nedavaška vládu Roberta Fica 30. marca 2007, teda po necelých piatich rokoch a vo funkcii ho nahradil Jaroslav Rezník.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia