Úvod Novinky Osobnosti
Jimmy Page má 80 rokov. S Led Zeppelin sa dostal medzi trojku najlepších na svete
Jimmy Page má 80 rokov. S Led Zeppelin sa dostal medzi trojku najlepších na svete

Jimmy Page má 80 rokov. S Led Zeppelin sa dostal medzi trojku najlepších na svete

Dostal prezývku gitarový boh.

Americký hudobný časopis Rolling Stone Jimmy Pagea už v roku 2015 a opakovane v októbri 2023 zaradil v rebríčku 250 najväčších gitaristov všetkých čias na tretie miesto.

Gitarový boh v mladosti

Jimmy_Page_with_Robert_Plant_2_-_Led_Zeppelin_-_1977.jpg

Pred Pageom sú podľa Rolling Stone iba Chuck Berry na druhom a Jimi Hendrix na prvom mieste.

Rolling Stone ho zároveň označil za gitarového boha a považujú ho za zakladateľa heavy metalu. Jimmy Page sa stal známy aj tým, že na gitaru hrá sláčikom na violončelo.

Legendárny gitarista a vedúca osobnosť skupiny Led Zeppelin James Patrick Page, tak znie jeho celé meno, sa narodil 9. januára 1944 v Hestone na predmestí Londýna.

Otec pracoval ako personálny manažér vo fabrike na plasty, matka bola sekretárkou v nemocnici.

Hrať na gitare začal ako dvanásťročný. Bol viac samoukom, aj keď absolvoval niekoľko lekcií v hudobnej škole.

Najprv ho zaujal hudobný štýl nazvaný rockabilly, ktorý prezentoval Bill Halley. Jeho vzormi boli gitaristi Scotty Moor a James Burton. Keď mal 14 rokov objavil sa ako hosť programu All Your Own v televízii BBC.

V roku 1962 sa pripojil k formácii Neil Christian & The Crusaders. V januári 1963 sa jeho meno objavilo prvýkrát na platni, pri nahrávke skladby Diamonds pre Jeta Harrisa a Tonyho Meehana, bývalých členov skupiny Shadows.

Takmer tri roky zároveň pôsobil aj ako štúdiový gitarista, nahrával pre skupiny Kinks či Who a striedanie štýlov v mladosti neskôr považoval za výbornú školu do budúcnosti.

Zrod legendy Led Zeppelin

Led-Zeppelin-Insta

Vo februári 1965 vydal prvý sólový singel so skladbami She Just Satisfies a Keep Moving. V júni 1966 sa stal členom skupiny The Yardbirds, najskôr ako basový gitarista, neskôr ako sólový gitarista spolu s Jeffom Beckom, ktorý zomrel v roku 2023 vo veku 78 rokov. Keď v novembri 1966 Beck zo skupiny odišiel, Jimmy Page sa stal jediným sólovým gitaristom.

V júni 1968 odišli zo skupiny jej ďalší dvaja členovia, ale už v auguste dal Jimmy Page dohromady skupinu New Yardbirds so spevákom Robertom Plantom, basgitaristom Johnom Paulom Jonesom a bubeníkom Johnom Bonhamom, pričom názov zmenili na Led Zeppelin.

Premiérový koncert odohrali 17. októbra 1968 na Surrey Univerzity.

V štúdiách Olympic nahrali v októbri 1968 prvý album. Dostal názov Led Zeppelin I, v januári 1969 vyšiel v Spojených štátoch a dva mesiace nato aj v Británii.

Ešte v novembri 1969 vyšiel veľmi úspešný album Led Zeppelin II, ktorý viedol americký aj anglický rebríček.

Rovnako úspešné boli pre skupinu 70. roky. Počet vydaných albumov zaokrúhlili na desať, sedem z nich sa v rebríčkoch dostalo na prvé miesto.

Jedna éra sa skončila

Jimmy-Page-archív

Ich úspešná éra sa skončila 25. septembra 1980 úmrtím bubeníka Johna Bonhama. Po jeho smrti 4. decembra 1980 oznámili, že éra Led Zeppelin sa skončila.

Jimmy Page zložil v lete 1981 hudbu pre film Death Wish 2 v hlavnej úlohe s Charlesom Bronsonom. V marci 1985 vydal s Royom Harperom album Whatever Happened to Jugula?. Neskôr vydal ďalšie štyri albumy - v marci 1993 spolu so spevákom Davidom Coverdaleom album Coverdale-Page, v apríli 1998 s Robertom Plantom album Walking into Clarksdale a vo februári 2000 album Live at the Greek.

Pôvodná trojica skupiny Led Zeppelin Jimmy Page, Robert Plant a John Paul Jones sa zišla na pódiu 10. decembra 2007 v londýnskej O2 Aréne.

Za bicími bol Jason Bonham, syn bubeníka pôvodnej zostavy Johna Bonhama. Záznam charitatívneho koncertu vyšiel v novembri 2012 na CD+DVD s názvom Celebration Day.

Dvakrát v sieni slávy

Led-Zeppelin-späť-Insta

Koncom roku 2009 vyšla publikácia s názvom Led Zeppelin, ktorá ponúkla kompletnú históriu najtvrdšej rokenrolovej kapely všetkých čias vrátane diskografie, koncertného itineráru, koncertných plagátov a unikátnych fotografií z ich pôsobenia.

V roku 2015 vyšlo postupne v reedícii všetkých desať remastrovaných štúdiových albumov skupiny pod Pageovým osobným dohľadom.

Gitarista Jimmy Page patrí k najúspešnejším hudobníkom druhej polovice 20. storočia.

Dvakrát ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy - v roku 1992 ako člena skupiny The Yardbirds a v roku 1995 so skupinou Led Zeppelin.

25 50 75 90
TASR, instagram@jimmypage, @ledzeppelin, wiki, lpbazar

Živé vysielanie ??:??

Televízia