Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Ján Miloslav Bahna. Známy architekt len nedávno oslávil 80 rokov
Zomrel Ján Miloslav Bahna. Známy architekt len nedávno oslávil 80 rokov

Zomrel Ján Miloslav Bahna. Známy architekt len nedávno oslávil 80 rokov

Poznáme množstvo stavieb najviac v Bratislave, pod ktoré sa podpísal a denne okolo nich prechádzame.

Ako na sociálnej sieti oznámila publicistka, editorka a vdova po známom spisovateľovi Vincentovi Šikulovi Anna Blahová-Šikulová, v nedeľu 21. apríla zomrel známy slovenský architekt Ján Miloslav Bahna. Len nedávno 8. apríla oslávil 80 rokov. Patril medzi zakladajúcich členov Spolku architektov Slovenska a Slovenskej komory architektov. Podľa informácií zo sociálnej siete, mal sa skomplikovať jeho zdravotný stav po zlomenine nohy.

Zmena programu Dvojky

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí architekta Jána Miloslava Bahnu. Jeho osobnosť si pripomenieme na Dvojke v pondelok 22. apríla večer o 23:30 h v dokumente zo série Ikony.

Architekt Ján Miloslav Bahna sa narodil 8. apríla 1944 v Pukanci a vyštudoval architektúru na SVŠT v Bratislave v roku 1967. V roku 1970 ukončil štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU). Bol žiakom profesorov Jozefa Lacka a Vojtecha Vilhana. V rokoch 1971 - 1990 pracoval v štátnom projektovom ústave obchodu v Bratislave, kde vytvoril významné obchodné stavby.

Bratislava má Bahnov rukopis

Zároveň v rokoch 1971 - 1979 pracoval v súkromnom ateliéri s profesorom Vojtechom Vilhanom a pomáhal formovať tvár hlavného mesta Bratislavy. Od roku 1990 začal Ján M. Bahna učiť na VŠVU, kde založil AA ateliér architektúry, kde vychoval desiatky mladých architektov. Za centrálu Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na Mlynských nivách v Bratislave (1996) získal kolektív autorov z AA ateliéru architektúry v roku 1997 najvyššie ocenenie za tvorbu slovenských architektov, Cenu Dušana Jurkoviča.


Okrem toho Ján M. Bahna zrealizoval množstvo zaujímavých stavieb najmä v Bratislave ako centrálu Československej obchodnej banky či budovu Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského. Poznáme množstvo stavieb najviac v Bratislave, pod ktoré sa podpísal a denne okolo nich prechádzame.

Letisko s jeho predstavou

Známe je riešenie Jána M. Bahnu stavby vládneho salónika v starej budove letiska v Bratislave, kde sa realizovala aj rekonštrukcia a interiér haly (1973-1974). V roku 2012 vydal v spoluautorstve knihu Vily nad Bratislavou a v roku 2006 získal ocenenie Bratislavská čučoriedka. Rekonštruoval súkromné vily v Horskom parku, ale aj budovu Slovenskej sporiteľne, Manderlove domy, Lettrichovu vilu či navrhol nadstavbu VŠVU.

Architektonicky štýl Jána M. Bahnu nájdeme však aj inde po Slovensku. Podľa jeho návrhu rekonštruovali synagógu v Leviciach či interiér Štátnej banky československej v Žiline (1976-1979). Povesť priekopníka postmoderny získal v polovici 80. tych rokov 20. storočia, keď realizovali jeho projekt Obchodného domu v Ružinove (1984).

Bol autorom projektu Domu odievania na Nám. SNP v Bratislave (1985) a v Bratislave zrekonštruoval obchodný dom Pionier (1994) a kino Metropol (1996).

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia