Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Veľká noc podľa Miňa. Skúste recept na hrudku aj mandľové kačičky
Veľká noc podľa Miňa. Skúste recept na hrudku aj mandľové kačičky

Veľká noc podľa Miňa. Skúste recept na hrudku aj mandľové kačičky

Veľkonočná hrudka patrí k tradičným jedlám na sviatočnom stole. Víťaz Pečie celé Slovensko ju pripravuje takto.

Hrudka alebo syrek neodmysliteľne patrí k veľkonočným jedlám.

Miňo Macuľa, víťaz najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko, ju takisto pripravuje na Veľkú noc. Tu je jeho recept.

Na veľkonočnú hrudku potrebujete:

  • 1l mlieka
  • 10 vajec
  • 2 čajové lyžičky vegeta bez glutamanu
  • mleté korenie
  • petržlenovú vňať alebo pažitku

Postup receptu:

  1. Mlieko s vajciami, vegetou bez glutamanu, korením a petržlenovouu vňaťou zmiešajte a preveďte do varu.
  2. Hmota začne hustnúť a musíte ju neustále miešať, aby neprihorela.
  3. Keď sa vajíčka úplne zrazia, zmes odstavíte a preceďte cez redšie utierku.
  4. Utierku zatočíte a vytvarujete hrudku.
  5. Nechajte odkvapkať aspoň 3 hodiny.

Na sviatočnom stole si svoje miesto nájdu aj koláčiky. Miňo volí ľahký recept na mandľové kačičky.

Na ich prípravu potrebujete:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g masla
  • 2 vanilkové cukry

"Zo všetkých surovín vyrobíte cesto a necháte odležať v chladničke. Následne ho rozvaľkáte a vykrajujete z cesta rôzne tvary - na Veľkú noc napríklad kačičky," vysvetľuje majster pekár.

Vykrojené kačičky následne pečte na 180 stupňov Celzia do zlatista. Po dopečení zlepte džemom, podľa Miňa je najlepší ríbezľovým.

RTVS online:

Zlepené kačičky potrite žĺtkovou polevou. "Pripravíte si ju z dvoch žĺtkov a 140 gramov cukru," hovorí Miňo a dodáva: "ak je zmes veľmi hustá, pridajte vodu, ak naopak riedka, pridajte cukor."

Na záver posypte mandľové kačičky posekanými mandľami.

Želáme chutnú Veľkú noc!

25 50 75 90

Galéria

Mandľové kačičky od Miňa.jpg Mandľove kačičky od Miňa.jpg Hrudka od Miňa.jpg Veľkonočná hrudka od Miňa.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia