Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Veľká noc podľa Lucie. Skúste recept na marhuľovo-marcipánový veniec
Veľká noc podľa Lucie. Skúste recept na marhuľovo-marcipánový veniec

Veľká noc podľa Lucie. Skúste recept na marhuľovo-marcipánový veniec

Okrem receptu na veľkonočný veniec nájdete v článku aj Luciinu verziu punčáku a galériu jej ručne robených veľkonočných vajíčok.

Pekárka Lucia, ktorá bola vo finále najsladšej šou Pečie celé Slovensko, si na Veľkú noc pripravila recept na jej obľúbený marhuľovo-marcipánový veniec.

Recept na marhuľovo - marcipánový veniec

Cesto:

  • 250g pl. múka
  • 5g soľ
  • 8g droždie sušené
  • 50g zmäknuté maslo
  • 140ml mlieko teplé
  • 1 vajce

Veľkonočný pletenec od Lucie.jpg

Plnka:

  • 120g sušené marhule
  • 150ml pomarančový džús
  • 100g maslo zmäknuté
  • 80g trstinový cukor
  • 50g hrozienka
  • 100g pistácie nesolené
  • strúhaná pomarančová kôra
  • 200g marcipán

Na dokončenie:

  • 50g marhuľový džem
  • 100g práškový cukor
  • 50g mandľové lupienky

Postup prípravy

  1. Deň vopred si naložíme sušené marhule s hrozienkami do pomarančového džúsu. "Ja zvyknem doplniť aj rum na vylepšenie chuti," dodáva Lucia.
  2. V kuchynskom robote vymiesime cesto. Do misy dáme múku, soľ, droždie (droždie a soľ nedávame na rovnaké miesto, vždy na opačnej strany misy), maslo, mlieko a vajíčko. 
  3. Vymiesime kompaktné cesto. Preložíme ho na podložku a ešte chvíľu miesime ručne. Následne cesto dáme do misy potretej olejom a prikyjeme, necháme kysnúť cca 2 hodiny, kým zdvojnasobi svoj objem.
  4. Medzičasom si pripravíme plnku. Marhule nakrájame na drobnejšie kúsky, nasekáme pistácie.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme zmäknutým maslom, posypeme cukrom, nasekanými pistáciami, marhuľami, hrozienkami.
  6. Z marcipánu si vyvaľkáme šulec dlhý ako cesto, položíme ho na začiatok cesta a začneme rolovať roládu. Keď je roláda zrolovaná, rozrežte ju na polovicu tak, že jeden koniec necháte spojený.
  7. Obe polovice omotáme okolo seba a vytvarujeme do venca. Konce spojíme so začiatkom rolády. Veniec necháme ešte hodinu podkysnúť.
  8. Predhrejeme rúru na 200C. Pečieme 25 - 30 minút.
  9. Po vytiahnutí z rúry potrieme veniec marhuľovým džemom rozriedeným vodou. Práškový cukor rozmiešame s troškou vody a vytvoríme polevu, ktorou pofrkáme veniec.
  10. Na záver posypeme mandľovými lupienkami a necháme vychladnúť.

Čokoládový punčák podľa Lucie

Na veľkonočné sviatky Lucia pripraví aj jej verziu populárneho punčového rezu - s čokoládou.

Veľká noc podľa finalistky Lucie z Pečie celé Slovensko

Ako vyzerá Veľká noc u finalistky Lucie? "Moja babka vždy piekla veľkonočného barančeka z piškótového cesta. Robievala ťahané štrúdle a keďže pochádza z Moravy, tak u nás nikdy nechýbali tvarohové moravské buchty," vysvetľuje.

"Vždy sa robila studená misa so zemiakovým šalátom a vajíčkami, šunkou a oblohou. Taktiež nechýbala pečená fašírka s vajíčkom na tvrdo a v priereze to pekne vyzeralo," dopĺňa Lucia.

Od kedy si sprvaila kurz na výrobu praliniek, svojim deťom vyrába čokoládové vajíčka, ktoré hľadjaú v záhrade. "Vďaka ich veľkosti sa do nich zmestí aj malá hračka," prezrádza. Vajíčka nájdete v galérii.

25 50 75 90

Galéria

Veľkonočné čokoládové vajíčka od Lucie.jpg Veľkonočné ručne maľované vajíčka od Lucie.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia