Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Hurá, prázdniny! Oslávte koniec školského roka sladkými donutmi
Hurá, prázdniny! Oslávte koniec školského roka sladkými donutmi

Hurá, prázdniny! Oslávte koniec školského roka sladkými donutmi

Ponúkame sladkú inšpiráciu zo šou Pečie celé Slovensko.

Oslava pri príležitosti konca školského roka? Na tej nemôžu chýbať slané maškrty, ale ani poriadne sladké a farebné delikatesy.

Farebné donuty chutia aj vyzerajú vynikajúco, no ak sa rozhodnete pripraviť si ich, dajte si pozor na niekoľko dôležitých zásad:

Najdôležitejšie je, aby krásne nakysli. Aby teplota oleja bola 170°C a aby boli prepražené dozlata z oboch strán,“ vysvetľuje skúsená cukrárka Petra Tóth. Ak by donuty správne nenakysli, alebo by prekysli, boli by veľmi ploché a nasiaknuté olejom.

Pri namáčaní donutov si dajte pozor, aby mala poleva správnu konzistenciu. Nesmie byť ani hustá, ale ani príliš riedka. Keď bude riedka, budú donuty presvítať, ak bude hustá, vytvorí sa príliš hrubá vrstva,“ dodáva.

Pripravte si donuty doma

Na prípravu donutov podľa Petry Tóth budete potrebovať:

  • 200 g vlažného plnotučného mlieka
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 7 g suchého droždia
  • 50 g vajec
  • 320 g polohrubej múky
  • 50 g cukru krupica
  • ½ ČL jemnej soli
  • 42 g masla izbovej teploty
  • 1,5 l oleja na vyprážanie

Zmiešajte vlažné mlieko so štipkou cukru a prisypte droždie. Zmes nechajte 5 minút odstáť. Následne ju prelejte do misy od mixéru s hákom, pridajte vajíčka a premiešajte.

Potom pridajte cukor, soľ a múku a miešajte na pomalom stupni tak, aby sa všetky suroviny spojili. Následne pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti zhruba 4-6 minút.

Vymiešané a hladké cesto nechajte kysnúť asi 45 minút, teda kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 10 kusov, vytvarujte guľôčky a položte ich na papier na pečenie. Jemne ich stlačte a v ich strede vyrežte dierku o priemere 2 cm.

Nechajte kysnúť 15 minút. Pred vyprážaním upravte dierku a následne donuty vyprážajte pri teplote 170°C dozlatista z oboch strán.

Keď sú donuty hotové, pripravte si polevu.

Na ňu budete potrebovať:

  • 450 g preosiateho práškového cukru
  • 80 - 120 ml plnotučného mlieka
  • 1/8 ČL soli
  • farbivo biele
  • farbivá: žltá, oranžová, ružová, fialová, tyrkysová, zelená

Mlieko rozmiešajte s preosiatym práškovým cukrom a soľou do hladkej, jemne tekutej konzistencie na namáčanie. Zmes nafarbite na bielo.

Rozdeľte do 7 misiek a zafarbite. Následne v poleve namáčajte donuty.

Dobrú chuť!



25 50 75 90

Galéria

donuty, pecie cele slovensko.jpg donuty, pecie cele slovensko, zuzana.jpg donuty, pecie cele slovensko, porota a moderátori.jpg donuty, pecie cele slovensko, janka.jpg
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia