Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Veronika sa rozlúčila so šou: Doma napečiem parížske rožteky ako lusk
Veronika sa rozlúčila so šou: Doma napečiem parížske rožteky ako lusk

Veronika sa rozlúčila so šou: Doma napečiem parížske rožteky ako lusk

Tretia pekárska nedeľa bola bezlepková. Pieklo sa, padalo aj plakalo.

Skončilo sa tretie kolo šou Pečie celé Slovensko. Pripomeňme si, ako sa im darilo v jednotlivých výzvach.

Klasická Pavlovka na jedenásť spôsobov

Jedným z typických bezlepkových zákuskov je známa Pavlovka. Na súťažiacich čakala osobná výzva v podobe Pavlovej rolády. Na jej upečenie mali dve hodiny.

Jožka mala v kritériach jasno: „Nechcem vidieť popraskané rolády, nechcem vidieť zdeformované rolády a nerada by som videla, keby z nich vytekala nejaká náplň.“  Pripraviť cesto na Pavlovej roládu tak, aby nepopraskala je skutočnou výzvou. Dobrá rada znie, že korpus sa musí piecť krátko a na vysokej teplote. V opačnom prípade sa roláda pri rolovaní rozpadne.

PCS3-epi3-PidanyPhoto--04298.jpg

Posledné minúty boli napäté. Mišindel sa snažila dokončiť svoju roládu, keď jej vypadol olej z rúk. Katka sa na klzkej podlahe šmykla ako na ľadovej ploche. Našťastie nedošlo k úrazu a všetky rolády boli dokončené bez ujmy na zdraví.

S osobnou výzvou si finalisti poradili skvelo a vytvorili jedenásť chutných a nápaditých rolád. Recepty na ne nájdete na webe Pečie celé Slovensko už čoskoro. 

Pečie celé Slovensko na desktope  Pečie celé Slovensko na mobile

Dvakrát meraj, potom peč

Cesto alebo krém? Čo upiecť skôr? Aj to bola dilema finalistov pri príprave parížskych rožtekov podľa receptu od Petry Tóthovej. Počas prípravy sme videli sústredené pohľady, zamračené tváre aj matematické merania. Stres v posledných sekundách by sa dal krájať.

Upiecť ideálne parížske rožteky nie je jednoduché. Vyžaduje sa správna technika špičkou, ideálne upečené cesto, či dobre nanesená čokoláda. Navyše bolo potrebné dodržať presné miery podľa zadania.

Podľa všetkých kritérii sa v poslednej trojici umiestnili Veronika, Mirka a Patrik. Najlepšie rožteky napiekli Timi, Tomáš a Katka.

PCS3-epi3-PidanyPhoto--05520.jpg

Hlavne, aby nespadla

Kreatívna výzva ponechala voľnú ruku v technike a zdobení. Na upečenie bezlepkovej torty dostali finalisti 4 hodiny. Piecť bezlepkovú tortu znamená prispôsobiť klasickú receptúru tak, aby sa jemné bezlepkové cesto nerozpadlo.

Niektorí prekvapili naozaj netradičnými nápadmi. Torta s waflami, avokádom, mrkvovo-zázvorovým krémom alebo tofu.

PCS3-epi3-PidanyPhoto--05880.jpg

Porota ocenila práce viacerých pekárov a pekárok. Avšak najviac ohúrila Katkina torta pre sestru. „Ty musíš mať tú sestru strašne rada“ ohodnotila Jožka. Katka prevzala titul pekárky týždňa.

Parížske rožteky ako lusk

Šou opustila Veronika, ktorá sa neubránila slzám a spolu s ňou aj niektorí finalisti. „A prvé, čo urobím, keď prídem domov je, že dokážem napiecť parížske rožky ako lusk.“ S plačom a úsmevom súčasne pobavila ostatných. So súťažiacimi sa lúči s dojemnou rečou: „Som veľmi rada, že som vás mohla spoznať. Silno vám držím palce a som šťastná, že som tu mohla byť, lebo je to naozaj skvelá skúsenosť.“

PCS3-epi3-PidanyPhoto--06286.jpg

Ak ste nedeľné pečenie nestihli, nevadí. Všetky epizódy Pečie celé Slovensko nájdete v archíve.

Už teraz sa tešíme na štvrté kolo, ktoré odvysielame v nedeľu 22. októbra večer na Jednotke.

25 50 75 90

Galéria

PCS3-epi3-PidanyPhoto--04448.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--04757.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--06303.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--04699.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--04431.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--06235.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--06275.jpg PCS3-epi3-PidanyPhoto--06257.jpg
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia