Úvod Novinky Šport
Najpamätnejšie momenty, ktoré menili olympijské krasokorčuľovanie (2. časť)
Najpamätnejšie momenty, ktoré menili olympijské krasokorčuľovanie (2. časť)

Najpamätnejšie momenty, ktoré menili olympijské krasokorčuľovanie (2. časť)

Aj olympiáda v Pekingu by mala priniesť zlomový moment v histórii krasokorčuľovania.

Už 4. februrára sa začínajú ZOH 2022 v Pekingu a RTVS bude pri tom. K najsledovanejším disciplínam na zimných olympiádach patrí krasokorčuľovanie.
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po prvej časti sme si pre vás pripravili druhú, kde sme zhrnuli prehľad kľúčových momentov, ktoré navždy zmenili tvár tohto športu.

Najväčší škandál

Rivalita medzi športovcami je bežná, no to, čo sa dialo na olympiáde v Lilehammeri nemalo obdobu. Krasokorčuľovanie vtedy pozerali aj ľudia, ktorí sa o šport nezaujímali. Postarali sa o to dve reprezentantky Spojených štátom amerických, Nancy Kerriganová a Tonya Hardingová.

Ťažko by ste hľadali dve odlišnejšie pretekárky. Pôvabná a elegantná Nancy, mala veľmi ďaleko od atletickej Tonye, ktorá skákala trojitý axel a po tréningu nepohrdla cigaretou. Obe sa veľmi chceli dostať na olympiádu v Nórsku, Nancy už ako medailistka z Albertville, Tonya chcela všetkým dokázať, že má na viac.

kerriganova-a-hardingova.jpg

Nancy Kerriganová a Tonya Hardingová na ZOH v Lilehammeri.

Mesiac pred začatím olympijských hier sa však stalo čosi hrozné. Na tréningu Nancy Kerriganovú pri šatni napadol muž, ktorý zaútočil teleskopickým obuškom na jej pravé koleno a nechal ju kričať v bolestiach.

Celá krajina vtedy s napätím sledovala, či sa Nancy stihne spamätať z útoku a zotaviť sa, aby mohla štartovať v Nórsku. Už vtedy sa začalo v súvislosti s útokom skloňovať Tonyino meno, padli prvé podozrenia. Chýbali však dôkazy, a tak nakoniec na olympiáde jazdili obe pretekárky.

Nový športový kanál na RTVS Mobilný banner pre šport

Celý svet sledoval, ako sa bude dariť dvom pretekárkam, vo vzduchu visel jeden z najväčších škandálov v dejinách hier. Tonya Hardingová napokon celkom prepadla tlaku a svoju povesť výbornej skokanky neobhájila, no Nancy si opäť odnášala medailu, tentokrát striebornú.

Medaily však išli bokom, športový svet zachvátila šokujúca dohra incidentu: Útok na Nancy zosnoval Tonyin bývalý manžel. Aj keď najprv všetko popierala, napokon Tonya priznala, že o tom vedela. Titul majsterky USA z roku 1994 jej odobrali a s jej krasokorčuliarskou kariérou bol definitívne koniec.

Štvorité skoky

Kamila Valievová

Kamila Valievová, majsterka Európy, skáče štvorité skoky. Foto: SITA

Ak by ste sa spýtali fanúšikov na Slovensku, kto súťažne skočil prvý štvoritý skok, mnohí by povedali, že to bol náš reprezentant Jozef Sabovčík na majstrovstvách Európy v roku 1986. Jeho tulup však niekoľko týždňov po skončení súťaže vyhlásili za neplatný, a tak ho o prvenstvo obral Kanaďan Kurt Browning. Odvtedy sa štvorité skoky stali neodmysliteľnou súčasťou vrcholových krasokorčuliarskych súťaží.

Pamätné sú napríklad Zimné olympijské hry v roku 2010 vo Vancouveri, kde zlato vybojoval Američan Evan Lysacek, ktorý nezaradil ani jediný štvoritý skok a za ním skončil legendárny Jevgenij Pľuščenko, ktorý skákal štvorité skoky v krátkom programe aj vo voľnej jazde. Pri odovzdávaní medailí potom Pľuščenko vystúpil na striebornú priečku tak, že prešiel cez zlatú.

pluscenko-lysacek-takahasi.jpg

Fanúšikovia Jevgenija Pľuščenka (vľavo) striebornú medailu z hier vo Vancouveri často prezývajú platinová. Foto: TASR

K tulupu medzitým pribudli salchov, lutz, flip aj rittberger, niektorí muži dokonca začali zaraďovať do jediného programu aj päť štvoritých skokov, no v ženskej súťaži na ne väčšina pretekárok ani nepomýšľala.

To by mala zmeniť olympiáda v Pekingu, na ktorej sa predstavia mladé talentované pretekárky z Ruska, ktoré na majstrovstvách Európy skákali štvorité skoky.     

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia