Úvod Novinky Šport
Draft ako formalita? Juraj Slafkovský pred dovolenkou zamieril do klubu NHL
Draft ako formalita? Juraj Slafkovský pred dovolenkou zamieril do klubu NHL

Draft ako formalita? Juraj Slafkovský pred dovolenkou zamieril do klubu NHL

Slovenský útočník sa s veľkou pravdepodobnosťou stane historicky najvyššie draftovaným Slovákom v NHL.

Máme budúce superstars, takto komentoval výkony slovenských hokejistov po skončení tohtoročných MS v hokeji Marián Gáborík.

Svojimi slovami poukazoval najmä na mladíkov ako Juraj Slafkovský, Šimon Nemec či Adam Sýkora.

A práve prvý menovaný sa môže stať najvyššie draftovaným Slovákom v NHL. Zatiaľ tento rekord drží práve Marián Gáborík, ktorého si v roku 2000 vybrala Minnesota z 3. miesta.

„Verím, že sa aspoň jednému z nás podarí prekonať rekord Mariána Gáboríka. Je jedno, či to budem ja alebo Šimon (Nemec). Hlavne nech budeme hrať v NHL,“ povedal pre Športžurnál Juraj Slafkovský.

Najvyššie z našich by napokon mal byť 18-ročný Košičan. Mladý útočník sa totiž čoraz častejšie spomína ako najväčšia konkurencia voči Shaenovi Wrightovi, ktorého odborníci pasujú do pozície jednotky draftu NHL.

Slafkovský do New Jersey?

Na tohtoročnom výbere hokejových talentov si bude ako prvý vyberať Montreal. Druhý výber má New Jersey, kde sa pred dovolenku v Turecku nečakane ukázal aj náš hokejový talent.

Stretol sa tam s generálnym manažérom tímu, navštívil halu a komunikoval s mentálnym i kondičným trénerom. Ide teda o náznaky, že si ho berie napokon tento klub? „Uvidíme 7. júla. Teraz neviem,“ povedal tajomne náš najväčší hokejový talent súčasnosti.

Juraj Slafkovský, ilustračná grafika.

Hviezdne predpovede si vyslúžil najmä výkonmi na posledných dvoch veľkých turnajoch. Na zimnej olympiáde v Pekingu a MS v hokeji vo Fínsku.

Kým pod piatimi kruhmi pomohol Slovensku k zisku historického bronzu na ZOH, na uplynulom šampionáte sa stal našim najproduktívnejším hráčom. „Vždy to môže pomôcť. Ja už som spravil všetko, teraz je to už len na kluboch NHL,“ dodal Slafkovský.

Valábik poukazuje na zásadnú vec

Mladý útočník sa dostal do povedomia verejnosti najmä po olympiáde v Pekingu, kde sa stal najlepším strelcom a zároveň vyhral aj tabuľku produktivity turnaja. Vtedy mal ešte len 17 rokov, čo je podľa Borisa Valábika pre hráča nebezpečné obdobie.

„V tomto veku je totiž veľmi jednoduché zabudnúť na to, čo ho k tým úspechom priviedlo. A to je tvrdá práca. Tá porazí talent kedykoľvek, keď talent tvrdo nepracuje. A to je najdôležitejšie vedieť pre chalanov medzi 17 a 21 rokom života,“ upozorňuje expert RTVS.

Zároveň však Jurajovi Slafkovskému verí, nakoľko ho dobre pozná. Ešte ako 15-ročného ho mal možnosť viesť ako asistent trénera v reprezentácii do 15 rokov.

„Opakovane som sa s ním rozprával a vždy som mu prízvukoval, aby neuletel a zostal stáť na zemi. Progres, ktorý spravil mi ukazuje, že chce na sebe pracovať. Ak ale nasledujúce sezóny prestane, môžu ho ďalší kedykoľvek preskočiť. Preto musí byť veľmi opatrný,“ dodáva na záver Boris Valábik .

Viac postrehov od našej niekdajšej 10-ky draftu NHL si môžete vypočuť v našom podcaste Športžunál+.

Pravidelné informácie pred blížiacim sa draftom NHL budeme prinášať v našich spravodajských reláciách Góly-body-sekundy a Športžurnál. Samotný draft NHL sa uskutoční 7. júla (8. júla od 02:00 hod. nášho času) v Montreale.

25 50 75 90

Galéria

Juraj Slafkovský Juraj Slafkovský s bronzovou medailou na ZOH 2022.jpg Juraj Slafkovský s bronzovou medailou.jpg Juraj Slafkovský v prípravnom zápase pred MS v hokeji 2022.jpg Juraj Slafkovský sa raduje s divákmi z gólu zo samostnatného nájazdu v zápase proti Kazachstanu Juraj Slafkovský strieľa gól po trestnom strieľaní proti Kazachstanu
Foto: SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia