Úvod Novinky Šport
Marcel Merčiak o Messim a Ronaldovi: Vytvorili vlastnú epochu futbalu
Marcel Merčiak o Messim a Ronaldovi: Vytvorili vlastnú epochu futbalu

Marcel Merčiak o Messim a Ronaldovi: Vytvorili vlastnú epochu futbalu

Budú MS vo futbale 2022 šampionátom futbalových ikon Ronaldo a Messi? Prečítajte si rozhovor s futbalovým odborníkom a komentátorom Marcelom Merčiakom.

Futbalový sviatok v Katare, Majstrovstvá sveta vo futbale 2022, bude veľkolepým športovým vyvrcholením roka.

Mundial je o to špeciálnejší, že bude veľmi pravdepodobne posledným šampionátom pre žijúce legendy futbalu Cristiana Ronalda a Lionela Messiho.

O týchto futbalových gigantoch sme sa rozprávali s dlhoročným futbalovým komentátorom RTVS a odborníkom Marcelom Merčiakom.

Blížiaci sa futbalový šampionát bude posledným, na ktorom pravdepodobne uvidíme dvojicu fenoménov Messi – Ronaldo. Môžeme povedať, že to bude šampionát týchto dvoch hviezd?

Koho šampionát to bude, je pred začiatkom ťažké predpovedať. Obaja určite zostanú v centre pozornosti, bude na nich vyvíjaný enormný tlak, aký ich oboch sprevádza počas takmer celej kariéry. Záležať bude na kvalite ich tímov.

Argentína a Portugalsko majú všetky predpoklady, aby sa dostali ďaleko, ale tak to bolo aj pred štyrmi rokmi a v Rusku sa stalo, že obaja vypadli v rovnaký deň – 30. júna 2018 po tesných osemfinálových prehrách.

Cristiano Ronaldo

Obaja budú hrať na piatom svetovom šampionáte a zatiaľ ich produktivita na MS absolútne nekorešponduje s tým, čo predvádzali najmä v časoch pôsobenia a vzájomnej rivality ako hráči Barcelony a Realu Madrid.

Čo môžeme očakávať od týchto futbalistov z pohľadu ich doterajších výkonov, nielen v PSG a v Manchester United, ale aj z pohľadu ich reprezentačných výkonov?

Obaja sa v ostatnom období určite naučili, že či už v klube alebo v národnom tíme nie sú s pribúdajúcimi rokmi schopní vyhrávať a rozhodovať zápasy tak, ako v minulosti.

Cristiano zažíva veľmi nešťastnú sezónu, v ktorej sa ako keby vytratil z plánov nového trénera Manchesteru United Erika Ten Haga, ale stále musíme mať na zreteli, že je to hráč schopný priniesť do zápasu rozdiel, že patrí k zlatej munícii Portugalska.

Messi nemá okolo seba najtalentovanejšie, ale najkompaktnejšie argentínske mužstvo za ostatných 15 rokov. Argentína nenašla premožiteľa od leta 2019, natiahla sériu bez prehry na 35 zápasov, ale je pravdou, že počas tohto obdobia, ovplyvneného kovidom, mala minimum konfrontácií s najsilnejšími európskymi súpermi.

A vieme, že Európa vo futbale dominuje, jej tímy (Taliansko, Španielsko, Nemecko a Francúzsko) získali posledné štyri tituly majstra sveta.

Argentína vs. Portugalsko, ktorý z tímov má väčšie šance na úspech?

Obaja pred štyrmi rokmi takmer stroskotali v skupine, chýbalo veľmi málo a ani teraz to nebudú mať jednoduché.

Portugalsko je v trošku tvrdšej konkurencii ako Argentína, ale podľa mňa má kvalitnejší stred poľa a lepších hráčov do ofenzívy: popri Ronaldovi sú tam Rafael Leao z AC Miláno, Joao Felix z Atletica Madrid, v strede poľa Bernardo Silva z Manchesteru City, Bruno Fernandes z Manchesteru United, Vitinha z Paris St. Germain a ďalší výborní, skúsení hráči ako Rubén Neves, William Carvalho, Joao Mario či veterán Moutinho. Navyše vzadu má Portugalsko v Rubenovi Diasovi jedného z najlepších stopérov na svete. Mínusom je strata zraneného Dioga Jotu z Liverpoolu.

Argentína má os tímu tiahnucu sa cez veteránov Otamendiho, Di Mariu a Messiho, ale štart Angela Di Mariu je otázny. Väčšina hráčov, ako Romero, Pezzella, Paredes, De Paul, Lautaro Martinez zažije mundial prvýkrát. Určite má na viac, ako predviedla pred štyrmi rokmi. Tréner Scaloni s tým mal ako asistent trénera Sampaoliho veľkú skúsenosť a určite zabráni tomu, aby sa mužstvu rozbilo pred jeho očami ako v Rusku pri prehrách s neskoršími finalistami Chorvátskom a Francúzskom.

Aj keď jeden hráč netvorí tím, môžeme v súčasnosti hovoriť o Messim a Ronaldovi ako kľúčových postavách národných tímov? Budú tréneri stavať na ich skúsenostiach, líderstve a výkonoch?

Fernando Santos nikdy počas svojho osemročného pôsobenia na lavičke Portugalska nespochybnil vodcovské schopnosti Cristiana Ronalda. A bude tomu tak aj teraz. Ronaldo bol veľkou motiváciou pre spoluhráčov a jeho vplyv v kabíne je určite obrovský.

To isté platí aj o Messim, aj keď pôsobí ako tichší líder. Je zrejmé, že Messiho pozícia v tíme je definovaná presnejšie. U Ronalda som zvedavý, či bude hrať v strede útoku, ako na jar počas baráže o majstrovstvá sveta.

Ste futbalovým odborníkom, ako by ste zhodnotili celkovo fenoménov, akými sú Messi a Ronaldo?

Vytvorili vlastnú epochu futbalu. V každej ére bolo množstvo velikánov a legiend, ale nikdy sa nestalo, aby dvaja hráči zatienili zvyšok sveta na takú dlhú dobu, na vyše desaťročie ako Messi a Ronaldo.

Možno skončia obaja bez titulu majstra sveta, ale futbalové umenie, ktoré produkovali, mesiac čo mesiac, pomaly týždeň čo týždeň, hromady gólov, ku ktorým sa dopracovali, zážitky, ktoré nám forsírovali ako na bežiacom páse, to všetko nám bude o niekoľko rokov pripadať ako výtvor dvoch iluzionistov.

Lionel Messi 

Basketbal mal pred tridsiatimi rokmi jedného Jordana. Futbal mal v posledných 15 rokoch dvoch Jordanov.

Môžeme predpovedať, kto z mladej generácie talentov nahradí Ronalda a Messiho?

Všetky predpoklady má Kylian Mbappe, majstrom sveta sa stal už ako 19-ročný, v Nórsku sa narodila gólová mašina menom Erling Haaland, v Reale Madrid žiari Vinicius Junior, Anglicko má úžasný potenciál v Judovi Bellinghamovi, Španielsko v Pedrim, Nemecko v Jamalovi Musialovi. Uvidíme.

Osobne si myslím, že veľkou hviezdou na MS 2022, ak bude zdravotne v poriadku, bude Neymar. Messiho a Ronalda však vzhľadom v veku dlhodobo na tróne asi nahradiť nemôže.

Môžeme očakávať, že Ronaldo dostane krídla, keď bude viesť reprezentačný tím na šampionáte v Katare? Narážam na to, že v Manchestri United je badateľne frustrovaný, keď nehrá celých 90 minút a je do zápasov posielaný niekedy až v druhom polčase?

Určite si to želá celé Portugalsko. Ronaldova bilancia v národnom tíme, v ktorom sa stal svetovým rekordérom v počte reprezentačných gólov, hovorí za všetko.

Aktuálne sa povráva, že Messiho pôsobenie v PSG, kde sa mu darí, nebude jeho poslednou zastávkou v kariére. O Argentínčana má záujem tím zo zámoria, ktorého spolumajiteľom je David Beckham. Aké má možnosti ešte hráč jeho kvalít a v jeho veku skôr, ako definitívne odíde do hráčskeho dôchodku? Môže si vyberať?

Ak by zredukoval gážu, môže si vybrať ktorýkoľvek tím na svete. Je jasné, že pôjde len tam, kde mu zaplatia. A myslím si, že lacným hráčom nebude nikdy.

Ronaldov príklad z tejto sezóny je rukolapný: mohol byť už v inom klube, ale v Európe, kde chcel hrať, najmä v Lige majstrov, ho nemali kluby ako zaplatiť.

Teraz osobnejšia otázka: Ste tím Ronaldo alebo tím Messi?

Messi. Videl som debatu Ria Ferdinanda a Thierryho Henryho počas MS 2014 v Brazílii, v televíznom štúdiu BBC. Ferdinand hovoril, že nikdy nezažil hráča s väčšou tréningovou cieľavedomosťou, než bol Ronaldo. Každý deň dával najavo, že chce byť najlepším. Henry mu na to povedal, že keď hral futbal na škole za svoju triedu, tak vždy, keď jeho tím dostal gól, vzal loptu, bežal s ňou do stredu ihriska a snažil sa sám predriblovať k súperovej bráne, aby rýchlo strelil gól.

MS vo futbale 2022 na desktope  MS vo futbale 2022 na mobile

Toto sme robili všetci, ktorí sme sa venovali futbalu a vedeli ho lepšie hrať. Lenže toto nám robil Messi v tréningových zápasoch. Jeho tím dostal gól, vzal loptu a predribloval s ňou všetkých súperov až do brány na opačnej strane. Neurobil to raz, robil to stále. A tu nehovorím o školskom turnaji, ale o tréningu špičkového mužstva s hráčmi Barcelony!

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia