Úvod Novinky Tipy z programu
Univerzálny bambus. Vhodný ako oplotenie, dekorácia aj pochúťka
Univerzálny bambus. Vhodný ako oplotenie, dekorácia aj pochúťka

Univerzálny bambus. Vhodný ako oplotenie, dekorácia aj pochúťka

Ponúkame recept na rýchly obed z výhonkov, ktoré milujú aj pandy.

Poznáme až 150 druhov bambusov, ktoré dostali meno vďaka páleniu v ohni.

Strieľa ako petardy

bambus-Rudolf-Ženiš-TASR

Vtedy v plameňoch bambus strieľa ako petardy, čo tvrdí pestovateľ Rudolf Szomolányi:

„V ohni praská vo zvukoch ako bam a bus, tak získal meno.“

Pestovateľ Rudolf Szomolányi vo svojom bambusáriu pestuje obrovské množstvá a veľa druhov tejto rastlinky:

„Bambus nie je strom, ani ker, ale ide o trávu, z ktorej odpadu môžete urobiť trebárs aj hotel pre hmyz.“

Bambusový nábytok oceňujú záhradkári.

Nájde svoje uplatnenie aj na terasách, či na balkónoch a pestovateľ upozorňuje:

„Rastlinky bambusu, ktoré sú predávané v kvetináčoch, sú množené laboratórne, preto je ich mrazuvzdornosť horšia a nevyrastú do takých výšok, ako rastliny množené vegetatívne.“

Požierač uhlíka

bambus-záhrada-TASR

Preto, ak si vysadíme v záhrade živý plot z rastlín predávaných v kvetináčoch, tak sa podľa Rudolfa Szomolányiho:

„Živého plota sa nedočkáme.“

Bambus produkuje na rovnakej ploche viac kyslíka ako stromy a doslova požiera uhlík, preto ho podľa pestovateľa sadíme do živnej humóznej pôdy s dobrou priepustnosťou:

„Rastlinky majú radi veľa vody, ale neznášajú premokrenie a hĺbku koreňov majú aj do pol metra hĺbky, preto je dôležité, aby sme ich poliali až tam.“

Pri výsadbe do nádob na terasy Rudolf Szomolányi odporúča minimálne veľkosť 60x60x60 s tým, že nádoby zateplíme na zimu:

„Ide o to, aby nám nepremrzli korene, tie totiž ak v nádobe zmrznú, bambus vyschne.“

Na výhonky dajte maslo a syr

bambus-obed-TASR

Na jar však začnú vychádzať zo zeme výhonky aj jedlého bambusu, z ktorého si až do leta môžeme uvariť rýchly chutný obed, na ktorý pestovateľ dal aj recept:

„Výhonky vyrežeme, keď majú 15 až 30 cm, ošúpeme ich, dáme uvariť na 15 – 20 minút do horúcej osolenej vody. Keď sa dajú ľahko napichnúť na vidličku, môžeme ich konzumovať.“

Pozor! Nikdy nejeme surove výhonky, lebo tie obsahujú malé množstvá kyanidu, ktorý varením hneď stratia a Szomolányi  odporúča:

„Na uvarené výhonky dáme plátky masla a zasypeme postrúhaným syrom: chutný výživný obed máme hotový.“

Viac informácií nájdete v archíve RTVS z relácie Hurá do záhrady bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia