Úvod Novinky Tipy z programu
Pozrite si bohatý program, ako sa 17. novembra rodila naša súčasnosť
Pozrite si bohatý program, ako sa 17. novembra rodila naša súčasnosť

Pozrite si bohatý program, ako sa 17. novembra rodila naša súčasnosť

Deň boja za slobodu a demokraciu divákom a poslucháčom RTVS pripomenú viaceré relácie, filmy, dokumenty a ďalšie programy v rozhlasovom a televíznom vysielaní.

V unikátnom dokumente z dielne Sekcie nových médií RTVS si pozrite, ako sa rodila naša súčasnosť.

Jeden dátum a viac výročí

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dátum 17. november sa u nás stal dôležitým pre viaceré výročia, z ktorých má pre našu súčasnosť význam z roku 1989. Tento deň sa odráža v ponuke všetkých programov RTVS.

Jednotka si Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra vo svojom vysielaní pripomenie skutočne pestrou ponukou programov.



Dopoludnia sa diváci môžu tešiť o 11.10 h na dokument z cyklu Fetiše Nežnej revolúcie o príbehoch ľudí, ktorí stáli na námestiach a verili v lepšiu budúcnosť.

Následne Jednotka ponúkne o 11.40 h slovenský koprodukčný film Fair play. V hlavnej úlohe mladej atlétky, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu sa predstaví Judit Pecháček.

Večer poteší divákov o 20.30 h zábavný program Čo ja viem venovaný aj dňu študentstva.

Potom pôjde skvelý film Občiansky preukaz režiséra Ondreja Trojana, ktorý vystihuje komunistický režim a príbehy mladých ľudí, ktorí v ňom museli žiť svoju protisocialistickú revoltu.

Jednotka nezabudne vo sviatočný deň ani na malých divákov, ktorým ponúkne rozprávky bratov Grimmovcov ako Mocný Janko a Červená čiapočka.

Dospelí určite ocenia aj českú klasiku Na samotě u lesa a western Sedem statočných.

Dvojka a Ceny Pamäti národa

nežná-Jakub-Kotian-TASR

Sedemnásty november sa na Dvojke už tradične ponesie v znamení spomienky na Nežnú revolúciu.

Uvidíte popredného predstaviteľa v premiérovom dokumente Michael Kocáb – rocker versus politik (o 21.25 h) v réžii známej českej dokumentaristky Olgy Sommerovej.

Ešte predtým, o 20.00 h, však divákov už tradične čaká odovzdávanie Cien Pamäti národa v spoločnom prenose s Českou televíziou.

Večer ukončí premiéra slovensko-českého dokumentu 15x15x5 minisalón 1984 (o 23.05 h) o zaujímavom umeleckom experimente výtvarníka Josku Skalníka, ktorý sa ale na verejnosť dostal až po páde režimu.

Dvojka si však pre divákov pripravila celodenné tematické vysielanie – popoludní poteší divákov aj dokument Ján Langoš – strážca pamäti (o 16.50 h), na ktorý nadviaže premiérová epizóda z pripravovaného cyklu Monument(k)y (o 17.45 h).

Zmapujú život za 30 rokov

nežná-Daniel-Veselský-TASR

Spravodajský okruh RTVS :24 bude udalosti zo 17. novembra 1989 reflektovať počas celého dňa.

Vo vysielaní postupne moderátori privítajú známe osobnosti politického aj spoločenského života či historikov.

O 17.30 h privíta moderátor Miro Frindt v relácii Interview :24 Tibora Novotku, signatára Charty 77.

O 20.20 h odvysiela RTVS :24 odovzdávanie ocenenia Biela vrana 2023, ktoré sa stalo synonymom občianskej odvahy.

Pre divákov je pripravené aj špeciálne vydanie relácie Archív :24, ktorá mapuje život na Slovensku a v zahraničí pred 30-timi rokmi.

Vo vysielaní nebudú chýbať ani komentáre a živé vstupy zo susednej Českej republiky. Diváci sa budú môcť tešiť aj na tradičné relácie ako Ekonomika :24 alebo Svet :24.

Ponuka rádií takisto ohúri

Milan Kňažko, Chvíľka poézie

V Rádiu Slovensko bude 17. november 1989 rezonovať už v Rannej téme relácie Dobré ráno, Slovensko.

Po 13.00 h hodine zasadne do kresla v rozhlasovom štúdiu v hodinovej relácii Hosť Rádia Slovensko historik Ľubomír Morbacher.

Na otázku „Ako si spomínate na november 89?” bude orientovaná aj Popoludňajšia téma.

Publicistov bude zaujímať aj pohľad súčasných študentov na Nežnú revolúciu, porovnajú aj súčasnú ekonomickú situáciu s tou pred 34 rokmi, chýbať nebude ani odkaz Novembra´89 do súčasnosti.

Ten bude rezonovať aj vo večernej diskusnej relácii Kontakty o 20.05 h.

Rádio Regina bude na frekvenciách Reginy Západ, Stred a Východ informovať o aktuálnych podujatiach so zameraním na November´89.

Vo vysielaní BESEDA s NEV ( premiérauž v stredu 15. novembra o 19.00 h) pre poslucháčov rusínskej národnosti sa Dávid Palaščák zameria na zisky a straty Rusínov po Novembri.

V rómskom vysielaní v relácii Rómske slovo nebude chýbať spomienka na aktérov Novembra.

Relácia Lav laveha/slovo ku slovu bude vo štvrtok 16.novembra o 19.00 h venovaná aktérom novembra 1989 v prostredí rómskej komunity.

Farebné Rádio Devín

Pyramida_Slovensky_rozhlas_napis.png

Rádio Devín odštartuje tematické vysielanie spojené s blížiacou sa oslavou Dňa boja za slobodu a demokraciu už 14. novembra o 19.00 h večerným slávnostným programom Festivalu slobody pod pyramídou, ktorý pripravuje Ústav pamäti národa v spolupráci s Rádiom Devín.

Reflexia spoločenských tém z nedávnej minulosti bude pokračovať aj o 22.00 h v Dramatickom Rádiu Devín v rozhlasovej hre Evy Borušovičovej Všetci ľudia budú bratia zo seriálu Milénium.

V stredu 15. novembra od 10:00 h ponúkne Rádio Devín v priamom prenose z Komorného štúdia Slovenského rozhlasu diskusiu v rámci Festivalu slobody pod pyramídou.

Tá bude o 10.40 h prerušená rozhlasovou hrou Michaely Materákovej Varič, Džony, jeho babka a národný poklad zo seriálu Dozvuky Nežnej.

Vypovedá o 90. rokoch o nacionalizme, ktorý vytryskol vo svojej hrubej a primitívnej forme, ale aj o inom fenoméne tej doby - epidémii drogovej závislosti. Oba tieto motívy sa spojili v jednom, možno trochu bizarnom príbehu.

Farebný november vo vysielaní Rádia Devín nadobudne 17. novembra slobodné tóny tematických väzieb na Deň boja za slobodu a demokraciu.

O 13.30 h vo formáte Hudba.sk odvysiela komornú hudbu tichých odporcov neslobody Romana Bergera, Vladimíra Bokesa a Juraja Beneša.

Večer o 18.00 h odznejú v relácii Jazzvybrané čísla z koncertov Bratislavských jazzových dní z októbra 1989 (napríklad James Blood Ulmer, Cassandra Wilson, Jack McDuff), ilustrujúce, že jazz ako umenie symbolizujúce slobodu bol prítomný aj v komunistickom Československu a nepriamo sa podieľal na „temperovaní“ mysle ľudí uväznených v totalitnom režime, ale túžiacich po slobode.

Čo ponúkame krajanom

pyramída-Michal-Svítok-TASR

Jednotlivé redakcie Rádia Slovakia International pripravujú na piatok 17. Novembra monotematické relácie s vlastným obsahom, čím poslucháčom v zahraničí pripomenú túto udalosť z rôznych aspektov:

Krajanská redakcia prinesie 17. november 1989 v spomienkach priamych aktérov - M. Kňažka, Ľ. Feldeka, Z. Mistríkovej, v ankete sa autori zamerajú na vnímanie Nežnej z dnešného pohľadu. Tematická hudobná dramaturgia výberom piesní dotvorí charakteristiku vtedajšej doby.

Nemecká redakcia ponúkne rozhovor s kultúrnou aktivistkou Lenkou Encingerovou z Devínskej Novej Vsi, ktorá vyrastala v dome vedľa železnej opony (česko-slovensko-rakúska hranica) a zbierala fotky, ktoré zachytili túto hranicu pred rokom 1989.

Anglická redakcia kladie otázku „Na čo je nám revolúcia?”. Odpovede cudzincov žijúcich na Slovensku zaznejú v angličtine na miestach Nežnej revolúcie, ktoré im predstavujeme v historických súvislostiach.

Francúzska redakcia sa zameria na oblasť periodickej tlače, ktorá bola po zmene spoločenského systému v roku 1989 na Slovensku najdynamickejšie rozvíjajúcou sa oblasťou. Od tohto roku sa počet vydávaných titulov na Slovensku niekoľkonásobne zvýšil. K výraznému nárastu prispelo najmä zrušenie povoľovacieho konania pri vydávaní periodickej tlače. Bývalý francúzsky veľvyslanec na Slovensku, pán Christophe Léonzi, charakterizuje Milana Kňažka - jedného z hlavných predstaviteľov revolúcie.

Ruská redakcia predostrie chronológiu udalostí, politológ G. Mesežnikov povie o význame Nežnej revolúcie z hľadiska súčasných dejín poslucháčom RSI, priblíži názory ľudí rôzneho veku a sústredí sa aj na tému demokracie na Slovensku v dnešných časoch ako aj na boj proti dezinformáciám, a pod.

Španielska redakcia sa na tému slobody pozrie očami mladých ľudí - cez divadlo a pohyb: Pohľad mladých divadelníčok z Trnavy na fenomén slobody cez pohybovú performanciu ICARUS, ktorú pripravili pod vedením francúzskej režisérky Marie Gourdain, českého hudobníka Václava Kalivodu a slovenského tanečníka a choreografa Jara Viňarského.

Štandardná nadčasová dramaturgia Rádia Litera bude v týždni obsahujúcom 17. november obohatená o tri tematické relácie (fíčer, rozhlasovú minidrámu a esej):

Božena Baluchová, Nina Turčanová, Elena Jančušková, Tatiana Kusá: November 89

Umelecko-dokumentárne pásmo z cyklu Mozaika storočia podáva plastický obraz politických, spoločenských či ekonomických procesov, ktoré v tomto období sprevádzali etapy na ceste k vytúženej slobode a demokracii.

Vanda Feriancová: Do čerta s revolúciou!

Keď mladý tínedžer rozmýšľa o tom, ako chce odísť z krajiny do inej, slobodnej, nenávidí faloš, ktorú vidí aj u svojich rodičov, aj u svojich pedagógov či športových trénerov a v plánovanom úteku mu zabráni vznik revolúcie, otvorenie hraníc a neuveriteľné pokrytectvo, ktorého je svedkom.

Účinkujú Ondrej Kaprálik, Ivo Bis, Vladimír Kobielsky, Andrea Kvašňovská, Dušan Kaprálik a Ladislav Konrád.

Martin Šenc: Dvojitý strach

„Žijem na slobodnom Slovensku 30 rokov po Nežnej revolúcii - a bojím sa. Bojím sa našej budúcnosti... Bol by som nerád, keby udalosti Nežnej revolúcie, ktoré ma vždy budú fascinovať, prestali mať význam... ," prezrádza Martin Šenc vo svojom zamyslení Dvojitý strach. Číta Tomáš Bartoněk.

Ako sa zrodila naša súčasnosť reprezentovaná v dejinách originálne jedným dátumom 17. novembrom, sa dozviete aj z úvodu tohto prehľadu z nášho dokumentu a z archívu vysielania RTVS.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia