Úvod Novinky Tipy z programu
Najkrajšie medovníky sú ako výšivky, majú tradičné vzory a aj postupy
Najkrajšie medovníky sú ako výšivky, majú tradičné vzory a aj postupy

Najkrajšie medovníky sú ako výšivky, majú tradičné vzory a aj postupy

Medovú lahôdku s chuťou chilli nikde inde tak ľahko nenájdete.

Pred sviatkami majú medovnikárky plné ruky sladkej práce.

Počítajte očká ako pri vyšívaní

medovník-prezidentke-RTVS

Pre reláciu Slovensko v obrazoch na Jednotke medovnikárka zo Želoviec Ľubica Mitterová prezradila, ako objavila originálny spôsob zdobenia:

„Mala som viac zamestnaní. Som vyučená krajčírka a polovicu môjho života som sa venovala krajčírstvu. Jedenásť rokov som mala požičovňu svadobných šiat. Mala som veľmi rada túto robotu, ale prácu s medovníkmi milujem.“

Ak niečo milujete, úspech sa rýchlo dostaví. To bol aj prípad Ľubice Mitterovej. S medovnikárčením začala v roku 2011 a dodnes získala už sedem ocenení o najkrajší medovník v rámci súťaží po Slovensku.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Do roku 2017 svoje produkty predávala cez chránenú dieľňu. Od roku 2018 je registrovaná ako remeselníčka a získala na svoje produkty chránenú značku regionálneho produktu Novohrad. Ako sama Ľubica Mitterová hovorí:

„Mala som veľmi dobrú učiteľku pani Urdovú. Na medovom festivale v Žarnovici som mala medovníky zdobené len bielou krajkou. Vtedy jedna pani povedala: Však sú to od Anky Urdovej? Povedala som, že nie sú, ale pani Urdová ma medovníky učila pripravovať. Vtedy som si povedala, že musím niečo zmeniť.“

Vedeli ste, že sa pri zdobení počítajú očká ako pri vyšívaní? K pôvodnej novohradskej výšivke, ktorá zdobí medovníkové ozdoby Ľubice Mitterovej pridala farbu a ďalej vysvetlila:

„Musíte najmä počítať očká ako pri vyšívaní, tak aj pri maľovaní, lebo ak jedno dáte mimo a nevšimnete si to hneď, aby ste ho opravili, tak už to vidno potom na tom vzore, že to nepasuje a už to nie je ono.“

Medovníky dnes ľahko napečiete aj s pomocou detí, kumšt je v ich zdobení. Recept na prípravu medovníka nájdete aj na stránke Pečie celé Slovensko.

Každý z lásky je krásny

medovník-Andrej-Galica-TASR

Medovnikárka Ľubica Mitterová zo Želoviec sa pokúsila získať aj regionálnu značku plnený chilli medovník, ale na takýto produkt nezískala povolenie.

Nuž má od roku 2021 certifikát aj na vlastnú paprikovú pomazánku. Chilli medovníky však robí ďalej, lebo ako skromne hovorí:

„Každý medovník, ktorý sa robí s láskou je krásny. Každá medovnikárka má svoj štýl a všetky sú krásne. Zákazník si vyberie, čo sa mu páči a chutí. “

Viac o živote a tvorbe medovnikárky Ľubice Mitterovej sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, archív Ľ. Mitterovej, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia