Úvod Novinky Tipy z programu
Radka Trokšiarová z Teplárne: Vrah nedostal dostatok lásky
Radka Trokšiarová z Teplárne: Vrah nedostal dostatok lásky

Radka Trokšiarová z Teplárne: Vrah nedostal dostatok lásky

Tepláreň rok po brutálnom útoku.

12. októbra si pripomíname tragické výročie. Presne pred rokom Slovenskom otriasla brutálna vražda dvoch mladých ľudí. Juraj Vankulič a Matúš Horváth mali celý život pred sebou.

Spoločne s ďalšími priateľmi si užívali pokojný večer pred bratislavským podnikom Tepláreň.

Ničím sa neprevinili, napriek tomu tu už nie sú. Stali sa totiž obeťami vraždy z nenávisti voči LGBTI+ komunite.

V tom čase sa v ich blízkosti nachádzala aj Radka Trokšiarová, ich kamarátka. Vrah ju dvakrát strelil, ona však útok prežila. Dnes sa snaží šíriť osvetu o LGBTI+ komunite a neustále si pripomína pamiatku Juraja a Matúša.

Vinu nesie niekto iný

Radka Trokšiarová pred niekoľkými mesiacmi prijala pozvanie do diskusnej relácie Silná zostava, kde spoločne s ostatnými hostkami diskutovala o postavení LGBTI+ ľudí na Slovensku.

V Silnej zostave sa vyjadrila aj k útoku, ktorý navždy poznamenal jej život. Zdôraznila, že nedostatok empatie, lásky a výchovy k tolerancii je hnacím motorom nenávisti:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zmenilo sa niečo?

Hoci sa bezprostredne po útoku nechali mnohí slovenskí politici počuť, že je nutné okamžite konať, postavenie LGBTI+ ľudí na Slovensku sa nezlepšilo. Ani 12 mesiacov po útoku na členov tejto komunity nedošlo k žiadnej zásadnej zmene.

Členovia LGBTI+ komunity musia aj naďalej denne bojovať za svoje práva bez väčšej podpory zvyšku verejnosti. Majiteľ Teplárne Roman Samotný opakovane zdôrazňoval, že všetci ľudia sú bratia a sestry a politici by nemali mlčať. Mlčať by sme nemali ani my.

O tom, čo musíme urobiť, aby sa zlepšilo postavenie LGBTI+ ľudí v našej spoločnosti, diskutovali hostky Silnej zostavy.


Archívnu epizódu s bývalou sudkyňou a ombudsmankou Janou Dubovcovou, Radoslavou Trokšiarovou a Danou Šibíkovou, mamou zavraždeného Juraja Vankuliča si môžete pozrieť v online archíve RTVS kedykoľvek zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / troksiarova_r

Živé vysielanie ??:??

Televízia