Úvod Novinky Tipy z programu
Stíšenie prichádza s radosťou a pokojom pre všetkých ľudí dobrej vôle
Stíšenie prichádza s radosťou a pokojom pre všetkých ľudí dobrej vôle

Stíšenie prichádza s radosťou a pokojom pre všetkých ľudí dobrej vôle

Sviatky pokoja a mieru máme v srdci.

Pokojné a skutočne požehnané vianočné sviatky v slovenských rodinách, ktoré sa naplnia najmä v spoločne s našimi drahými prežitých chvíľach.

Mária Čírová vo vianočnej rozprávke

Mária Čírová, deti.jpg

Okrem návštevy kostola na polnočných omšiach, ktoré v tento čas pre menšie deti začínajú už v chrámoch po zotmení, si utíšenie duší užijeme najmä v spoločnom intímnom čase.

Ak sa stretnú tí, čo sa majú radi a sú spolu cez sviatočné obdobie, tak ich Vianoce pozitívne nabijú svojou elektrizujúcou energiou do ďalších prichádzajúcich dní.

Sviatky sú teda aj o oddychu, hoci sa naháňame často za darčekmi či za čo najväčším poriadkom, prípadne mamy sa idú v kuchyniach upracovať, predsa len by sme si mali nájsť chvíľu, kedy vypneme.

Ľahko sa to hovorí a ťažšie uskutoční. Veď svet sa tiež nedokáže zastaviť ani na sekundu, nie to na niekoľko hodín či dní.

Rozprávka pod stromčekom

vianočná-Stanislav-Háber-RTVS

Na utuženie vzťahov v premiére Jednotka uviedla vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty, ku ktorej titulnú skladbu nahrala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu talentovaná speváčka Mária Čírová, ktorá je aj trojnásobnou mamou.

Titulnú pieseň Húsky zložila skladateľka Ľubica Čekovská.

A Mária Čírová vianočný nový hit ohodnotila slovami:

„Keď som prvýkrát videla videoklip, mala som slzy v očiach.

Teší ma, že sa tu stretli kvalitní ľudia, kvalitná produkcia, úžasná režisérka Mariana Čengel Solčanská a rovnako skvelá hudobná skladateľka Ľubica Čekovská.

Verím, že ak si rodina rozprávku pozrie, naozaj pocítia jej členovia teplo domova, Vianoce, ktoré sú v nás.

Skladateľka Ľubica Čekovská o nahrávaní hudby do rozprávky v Dámskom klube na Jednotke povedala:

„Beriem to ako dar, lebo ak skladateľ nepíše, sedí doma. Prechádzame v príbehu časom, je tam renesančná, aj ľudová hudba.

Bola to veľmi tvorivá a organická práca s režisérkou Mariankou Čengel Solčanskou. Chcem sa poďakovať Symfonickému orchestru Slovenského rozhlasu a dirigentovi Tónovi Popovičovi za výbornú spoluprácu a harmóniu.“

Šanca prichádza aj trikrát

Tri-zlaté-dukáty-RTVS

Ľudia sa po stáročia o tento ukradnutý čas pokoja v roku snažili, aby si ho užili.

Jednu zo záporných postáv zobrazil herec Jozef Vajda, ktorý v RTVS na adresu rodinnej rozprávky povedal:

„Človek nikdy nie je čiernobiely ani v prípadoch, ak pôsobí zle. Preto som moju zápornú postavu poľudštil humorom.

Preto si ani my nemyslíme, že sa nám niečo nemôže podariť. Aspoň na chvíľu si vytvorme takú ilúziu, že čas sa pre nás zastavil, že sa to dá a je to možné.

Ako sa vraví, že už snaha o čokoľvek sa cení a je sčasti naplnením akejkoľvek túžby.

K rodinnej vianočnej tradícii patrí sledovanie klasickej rozprávky, akú v premiére uviedla práve na Vianoce 2023 Jednotka, pričom rozprávka je ešte k tomu aj o ukradnutom čase.

Objavný príbeh statočného pastiera Juraja a zakliatej zámockej panej Júliesi ľahko získa divákov. Júliu zakliali mocichtiví zlí príbuzní.

Zakliata Júlia putuje

Tri-zlaté-dukáty-RTVS

Režisérka Mariana Čengel Solčanská tvrdí, že ide o najvtipnejší rozprávkový príbeh, aký doteraz pripravila a navyše má radosť, že je folklórny.

V príbehu láska hory aj cez čas prenáša a ako v Damskom klube zdôraznila režisérka je to iná rozprávka, než na aké sme zvyknutí:

„Pôvodne mal túto rozprávku nakrúcať môj pedagóg režisér Stanislav Párnický, žiaľ, zomrel a dostala som po ňom toto dedičstvo. Nikdy som nedostala zaujímavejšie a zaväzujúcejšie dedičstvo.

Rozprávka je o tom, ako je Júlia zakliata v roku 1600, aby hľadala vyslobodenie putovaním v čase.

Má tri dukáty a tri šance na návrat, ako to v rozprávkach býva, podarí sa to až na tretíkrát, keď dostane šancu v roku 1900. Keďže žila v roku 1600, je naozaj šokovaná, kam sa to dostala.

Rovnako sviatočné vysielanie nájdete aj v rozprávkovom éteri Rádia Junior, Rádia Slovensko, tradične Rádia Devín a Rádia Regina čí Rádia_FM, čiže na všetkých rozhlasových okruhoch.

Nechajte vašu pohodu v tých najlepších rukách odborníkov z RTVS, kde tvoriví pracovníci vymýšľajú pre vás stále nové prekvapenia.


Príjemné a požehnané prežitie vianočných sviatkov, veľa oddychu a pohody, aby ste načerpali sily do Nového roka 2024.

25 50 75 90
TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia