Úvod Novinky Zaujímavosti
Ľudia nad prístavbou 750-ročného kostola krútia hlavou
Ľudia nad prístavbou 750-ročného kostola krútia hlavou

Ľudia nad prístavbou 750-ročného kostola krútia hlavou

Historika umenia prístavba zhrozila a pobúrila.

Pri vzácnom ranogotickom kostole sv. Antona Pustovníka v Spišskej Belej, ktorý postavili medzi rokmi 1250 až 1270, vyrástla nová prístavba, v ktorej budú záchody a kotol. Časť obyvateľov i odborníkov to považuje za nekultúrnosť a zostali činom správcu farnosti pobúrení. Správca tvrdí, že na všetky stavebné úpravy má súhlas pamiatkárov.

Historika umenia Maroša Semančíka prístavba zhrozila a pobúrila. „Taká zlosť do mňa vošla, že ako to mohol niekto vôbec dovoliť, alebo ako to mohlo vôbec niekomu napadnúť, postaviť záchody priamo pri kostole,“ povedal.

Vlna kritiky sa vďaka fotografii prístavby zdvihla aj na sociálnych sieťach. „To nemohli mať toalety v samostatnej stavbe?“, pýta sa Peter Lukáč, David Raška na facebooku Správy RTVS označil stavbu za barbarstvo. Matúš Kolej sa pýta “čo je to za sloh? Slovenské baroko?“, „Možno mali 2-3 metre od kostola postaviť nenápadný domček a umiestniť to tam,“ myslí si Juraj Bačišin. Anna Prokopová kritikom oponuje: „Prečo nie?? To majú chodiť za kostol?? Chlapom je to jedno, ale ženské kde??“.

Viac v reportáži Marie Balážovej Melníkovej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Všetky reportáže zo Správ o 19:00 nájdete v archíve RTVS.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia