Úvod Novinky Zaujímavosti
Bol európskou raritou, dnes k nemu chodia stovky turistov
Bol európskou raritou, dnes k nemu chodia stovky turistov

Bol európskou raritou, dnes k nemu chodia stovky turistov

Gejzír v Herľanoch navŕtali až do hĺbky 405 metrov.

Herliansky gejzír bol dlho európskou raritou, dnes jeho náprotivok možno nájsť v nemeckom Andernachu a za ďalšími by ste museli cestovať na vzdialený Island. Nachádza sa v areáli bývalých kúpeľov vo východoslovenskej obci Herľany. Gejzír vznikol umelo - vďaka viac ako 400-metrovému vrtu.

Gejzír umelo navŕtali v 19. storočí, vrt ukončili v roku 1875 v hĺbke 405 metrov. Vŕtať sa začal pre potreby tunajších bývalých kúpeľov, ktoré potrebovali viac liečivej minerálnej vody.

Studený gejzír

Čím viac naprší, tým viac vody sa dostane do horninového prostredia a tým sa predlžuje aj interval medzi erupciami," vysvetľuje hydrogeológ Ladislav Tomecz. Gejzír je aktívny v intervale každých 32 až 36 hodín a dĺžka erupcie je 25 minút. Voda má teplotu v rozmedzí od 10 do takmer 18 stupňa Celzia.

gejzír herľany

Keď je erupcia gejzíru cez víkend, tak tu pri nej máme aj okolo 200 až 300 turistov. Turisti k nám chodia zväčša na jednodňovú turistiku. Máme tu krásnu prírodu či rôzne turistické chodníky," láka do Herlian a okolia starosta obce Slavomír Rusnák.

Obec tento rok dokončila rekonštrukciu parkoviska pri atrakcii. Za 29-tisíc eur z programu podpory regionálneho rozvoja sa obnovil asfaltový koberec a opravilo sa dopravné značenie. Vytvorilo sa tak 61 parkovacích miest.

Gejzír je od roku 1987 národnou kultúrnou pamiatkou a od roku 2002 je čakateľom na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Viac c reportáži Lenky Bodóvej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spravodajské relácie RTVS sú dostupné v našom archíve zadarmo a bez reklamy.

(zdroj foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia