Úvod Novinky Zaujímavosti
Naše veľhory praskajú vo švíkoch: Kolóny áut, upchaté chodníky
Naše veľhory praskajú vo švíkoch: Kolóny áut, upchaté chodníky

Naše veľhory praskajú vo švíkoch: Kolóny áut, upchaté chodníky

Vysoké Tatry v posledných týždňoch po uvoľnení koronaopatrení a zlepšení počasia zaplavili turisti.

Na sociálnych sieťach kolujú fotografie z nekonečných radov pred stanicami lanoviek, reštauráciami, či zábery kolón z okolí parkovísk v tatranských obciach. Doprava vo Vysokých Tatrách je na niektorých miestach na hrane. Verejná ekologická doprava tak ustupuje pohodlnosti a preplnené parkoviská a kolóny odstavených áut popri cestách sú realitou týchto a zrejme aj najbližších dní v slovenských veľhorách.

Viac v reportáži redaktorky Ivany Ratkovskej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry označuje súčasnú situáciu za štandardnú letnú sezónu. Aktuálne sledovaná návštevnosť je podľa nej nižšia ako napríklad minulé leto, na dorovnanie chýba približne 20 percent počtu návštevníkov. Podľa Lucie Blaškovej z OOCR Tatry v týchto dňoch zaplavili predovšetkým jednodňoví turisti, ktorí sa rozhodujú spontánne podľa počasia.

Miesta sú stále

So zlepšením počasia začiatkom leta sa výdatne zmenila aj návštevnosť, prakticky zo dňa na deň. „Frekventované a notoricky známe miesta sú masovo navštevované, avšak to kopíruje čas otvorenia lanoviek či atrakcií. Priebežne počas dňa sa ľudia rozptýlia," skonštatovala riaditeľka.

tatry Zaplnené parkovisko pri lanovke z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso.

Ďalej ozrejmila, že niektoré hotely už hlásia vypredané kapacity, avšak veľa ubytovacích miest je stále k dispozícii. Priemerná obsadenosť je podľa nej od 60 do 80 percent. Priemerná dĺžka ubytovania je približne 2,5 maximálne tri noci.

Tatry tento rok výrazne pocítia výpadok zahraničnej klientely. Bežne ich navštevuje zhruba 60 až 65 percent slovenských návštevníkov, pričom toto percento tento rok určite vzrastie. Približne 15 percent tvoria českí a poľskí turisti, päť percent sú ostatné národnosti. „Najviac je citeľný výpadok klientov z Poľska, českí turisti si omnoho častejšie vyberajú na dovolenku náš región, takže predpokladáme, že ich celkový počet na konci sezóny vzrastie. Ostatné národnosti sú viac-menej raritou," dodala Blašková.

Čakajúci turisti počas výstupu na Rysy:


Turisti čakajúci na lanovku z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso.

Nápor turistov okrem Tatier hlási aj Malá Fatra:

(Foto: TASR, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia