Úvod Novinky Zaujímavosti
Najstaršie pútnické miesto i jaskyňa na Slovensku. Tento kláštor inšpiruje
Najstaršie pútnické miesto i jaskyňa na Slovensku. Tento kláštor inšpiruje

Najstaršie pútnické miesto i jaskyňa na Slovensku. Tento kláštor inšpiruje

Ku kláštoru vedie 180 kamenných schodov, ktoré vybudovali v roku 1755.

Cez leto sa väčšej návštevnosti tešia nielen hrady, zámky či kaštiele, ale turistov lákajú aj pútnické miesta, ktorých na Slovensku máme desiatky. Jedným z nich je do skaly vytesaný Kláštor Veľká Skalka pri Trenčíne, ktorý je najstarším pútnickým miestom u nás.

Súčasťou kláštora je aj jaskynný komplex, ktorý vedie do kaplnky. Okolie kláštora vyhľadávajú aj umelci, podľa ktorých má miesto zvláštnu energiu a inšpiruje ich pri tvorbe.

kláštor veľká skalka

Kláštor pozostáva z Diecéznej svätyne Sv. Andreja-Svorada a Beňadika na Malej Skalke, ktorý je postavený na skale, z ktorej bol sv. Beňadik v roku 1034 zhodený do Váhu a z Veľkej Skalky - pozostatkov benediktínskeho opátstva z roku 1224, v ktorom je Beňadikova jaskyňa. Na tomto magickom mieste, ktoré je v posledných rokoch populárne aj u snúbencov, ktorí si tu často robia svadobné fotografie, pred takmer 1000 rokmi práve obaja pustovníci, svätí Andrej-Svorad a Beňadik, rozjímali. „Toto miesto si vybrali preto, lebo bolo na samote. Žili tu jednoduchý a prísny život. Chodili sem ľudia z okolia a pomáhali im či učili ich aj viere v Boha," vysvetľuje sprievodkyňa Alexandra Škodová.

kláštor veľká skalka

Ku kláštoru vedie 180 kamenných schodov, ktoré boli vybudované ešte v roku 1755. Po ich prekonaní sa návštevník ocitne pred portálom zo 14. storočia, ktorý daroval Matúš Čák. Do kláštora sa vchádza cez najstaršiu sprístupnenú jaskyňu na Slovensku.

Unikátne je nielen samotné napojenie jaskyne na kaplnku, ale aj samotný interiér stavby. Viac už v reportáži Dominiky Kusej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Posledné väčšie úpravy v komplexe sa uskutočnili po roku 2000, keď sa celý objekt zastabilizoval a v roku 2011 pribudol prístrešok pre turistov. Zo Skalky nad Váhom do takmer 90 kilometrov vzdialeného českého Velehradu sa pravidelne vydávajú desiatky pútnikov, aby si pripomenuli odkaz sv. Cyrila a Metoda ako patrónov Európy. Velehrad je najznámejším pútnickým miestom na Morave a jedným z najvýznamnejších v Českej republike. Jeho korene siahajú do doby príchodu sv. Cyrila a Metoda na Moravu a podľa ľudovej tradície je spätý s hlavným strediskom Veľkej Moravy - Veligradem.

(Foto: TASR, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia