Úvod Novinky Zaujímavosti
Psychológ prezradil, čo je základom ľudského šťastia
Psychológ prezradil, čo je základom ľudského šťastia

Psychológ prezradil, čo je základom ľudského šťastia

Rozhovor s hosťom moderátorky Andrey Poláčkovej. Dostupný aj ako podcast.

Šťastie. Slovo, ktoré sa v každodennom živote skloňuje mimoriadne často. Šťastie si zvykneme priať, hľadáme ho a nás, ľudí fascinuje od nepamäti.

Čo znamená šťastie pre psychológa? Hosťom Andrey Poláčkovej bol Aleš Bednařík, ktorý tvrdí, že šťastie preňho znamená napríklad aj to, keď môže hovoriť o veciach, ktoré ho bavia.

Sympatický odborník o sebe tvrdí, že je happytarián. Súvisí to nejako aj so stravou? „Dnes som mal na obed ryžu, sóju a zeleninu. Moja manželka výborne varí a naša dcéra je vegánka, preto sme sa jej trošku prispôsobili," povedal v rozhovore Bednařík.

Základom sú dobré vzťahy

„Happytariánstvo je môj výmysel. Napadlo mi to, keď som raz išiel za kamarátom. Sedel som v električke a na zastávke Saleziáni mi napadlo, že Saleziáni, vegetariáni, happytariáni... Niekedy je neuveriteľné, ako pracuje náš mozog," zaspomínal si.

Podľa Bednaříka je happytarián človek, ktorý sa zamýšľa nad tým, čo ho robí šťastným a potom tomu venuje energiu aj čas. „Lebo šťastie si prinášame tým, ako fungujeme," tvrdí.

Aleš Bednařík už viac ako 25 rokov pomáha riešiť vnútorné nepokoje, ľudské konflikty, ale zároveň aj aktívne hľadať šťastie, aby bol náš život spokojnejší a zmysluplný.

Najdôležitejšie sú podľa skúseného psychológa vzťahy. Dobré vzťahy s rodinou, kolegami a kamarátmi robia ľudí šťastnými. Harvardská štúdia ukázala, že nezáleží na vzdelaní, majetku, pohlaví či veku, kľúčové sú férové a pekné vzťahy s inými ľuďmi. Lebo len tak sa dá podľa slov Bednaříka zvládať všetko ostatné. Počúvajte kompletný rozhovor ako podcast.

201020_HAP_Hosť Andrey Poláčkovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia