Úvod Novinky Zaujímavosti
Vianočné oblátky a oravské Vianoce? Točilo sa v apríli na Spiši
Vianočné oblátky a oravské Vianoce? Točilo sa v apríli na Spiši

Vianočné oblátky a oravské Vianoce? Točilo sa v apríli na Spiši

Vianočné oblátky – kultový film Mareka Ťapáka o tradíciách na hornej Orave.

Aj vám sa so Štedrým dňom už neodmysliteľne spája kultový film o živote na slovenskej dedine Vianočné oblátky? Režisér Martin Ťapák sa inšpiroval rovnomennou poviedkou Martina Kukučína, ktorú si mnohí z nás pamätajú zo školských čias a povinného čítania.

Film je tým najlepším prostriedkom, ako sa naladiť na Štedrý večer – vysielame ho vo štvrtok 24. decembra o 16.15 na Jednotke. Ponúka nielen pohľad na staré zvyky a obyčaje našich predkov v období od Ondreja po Vianoce, na oravský folklór, ale aj na ťažký život na dedine a to aj cez hlboko ľudský príbeh mladého učiteľa, ktorý sa zžíva s novým prostredím a cez lásku k deťom sa dostáva k dôvere ich rodičov.

Vianocne_oblatky2.png

Ondrej Pevný nájde školu zanedbanú, keďže odkedy starého učiteľa porazilo, nemal tu kto učiť. Miestni si ho obľúbia a učiteľ sa zhostí aj úlohy vychovávateľa alebo akéhosi psychológa pre mladých, ktorí zažívajú prvé lásky.

Martin Ťapák miloval rodnú Oravu a podarilo sa mu nakrútiť skutočne hodnotný film aj pre budúce generácie: zachytil atmosféru rázovitej slovenskej dediny a pre toho, kto nepozná tradície, môže film pokojne pôsobiť ako hraný dokument. Jediné, čo môže divákovi chýbať, je exkurz do náboženského života veriaceho oravského ľudu. Treba si však uvedomiť, že film vznikol v roku 1977, a preto hrajú prím pohanské zvyky a povery.

Zážitok umocňujú aj významní herci. Vďaka geniálnemu obsadeniu uvidíme v jedinom hodinovom filme Dušana Tarageľa, Hanu Gregorovú, Evu Večerovú, Jozefa Kronera a ako mladá dievčina sa tu objavuje aj Milka Zimková.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia