Úvod Novinky Zaujímavosti
Nadváha verzus obezita: Vyrátajte si, či ste zdraví
Nadváha verzus obezita: Vyrátajte si, či ste zdraví

Nadváha verzus obezita: Vyrátajte si, či ste zdraví

Odborníčka radí, čo robiť, keď je kilogramov priveľa.

Problémy s obezitou sú aj na Slovensku výrazné. Podľa dostupných dát od odborníkov, až 20% žien a 21% mužov je obéznych. A toto číslo každoročne rastie. Kedy môžeme hovoriť o nadváhe a kedy sa už zaoberať obezitou? Aj toto prezradila v televíznej Regine Zuzana Čičmanská z Aliancie výživových poradcov Slovenska.

Skúste si zrátať tzv. BMI index. Vlastná výška na druhú. Výsledkom vydelíte svoju aktuálnu váhu. Napríklad: 1,60 x 1,60 = 2,56, potom 60kg : 2,56 = 23,43. Ak sa váš výsledok pohybuje od 19 do 25, všetko je v poriadku, od 25 do 30 sa už hovorí o nadváhe, od 30 vyššie sa už hovorí o obezite. Ak sa BMI index vyšplhá na 40 a viac, znamená už morbídnu obezitu.

Zhoďte kilogramy, naberte druhý dych

S obezitou súvisia mnohé ďalšie ochorenia, ktoré sú takisto obrovským rizikom pre ľudský organizmus. Pri obezite to nie je len o vonkajších, ale aj vnútorných tukoch, zdôrazňuje odborníčka. Tuk dokáže obaliť ľudské orgány a fungovanie celého tela sa spomaľuje.

Menej kilogramov znamená aj menej problémov s trávením či pohybovým aparátom. Váhu by si mali strážiť aj ľudia s ochorením srdca a cukrovkári. Čo teda robiť, ak zistíme, že tých kilogramov je náš organizmus príliš? Univerzálna rada neexistuje a každý, kto sa chce cítiť lepšie, by mal vyhľadať odbornú pomoc. Čičmanská však radí, že menej soli, menej rafinovaného cukru a zvýšený a pravidelný pitný režim dokáže urobiť veľa.

Viac sa dozviete v priloženom rozhovore. Televíznu Reginu môžete sledovať každý pracovný deň naživo o 16:20 hod. na Dvojke, odvysielané časti sú dostupné aj v online archíve.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia