Úvod Novinky Zaujímavosti
Peľová sezóna je tu: Ako rozlíšiť Covid-19 od alergie?
Peľová sezóna je tu: Ako rozlíšiť Covid-19 od alergie?

Peľová sezóna je tu: Ako rozlíšiť Covid-19 od alergie?

Peľ liesky a jelše, ktorý patrí k najsilnejším alergénom, je v týchto dňoch rozšírený na celom území Slovenska.

Aj napriek tomu, že počasie na mnohých miestach na Slovensku za posledných pár dní tomu nenasvedčovalo, jar už prišla. A spolu s ňou postupne prichádza aj peľová sezóna, ktorá môže byť pre mnohých ľudí mimoriadne nepríjemná.

Prudký nárast kvitnutia sme zaznamenali už na prelome februára a marca, keď bolo počasie mimoriadne príjemné a teplé. Peľ liesky a jelše, ktorý patrí k najsilnejším alergénom, je v týchto dňoch rozšírený na celom území Slovenska. Rovnako je to aj peľ topoľa, vŕby či brestu, ktorý môže komplikovať situáciu mnohým alergikom. Koncentrácia alergénov sa bude v najbližšom období zvyšovať.

Ako hovorí v reportáži z televíznej Reginy alergológ a imunológ Luděk Hochmuth, peľové alergie zasahujú najmä oblasť nosohltanu a prejavujú sa nádchou, kýchaním či nepríjemným svrbením nosa. Alergia môže však rovnako zasiahnuť oči. Prejavuje sa takisto svrbením či nadmerným slzením. Niekedy to môžu byť aj problémy s prieduškami a dýchaním, dodáva odborník.

Televízna Regina každý pracovný deň naživo o 16:20 hod. na Dvojke

Pýtate sa, ako rozlíšiť peľovú alergiu od ochorenia Covid-19? „Spočiatku to nemusí byť jednoznačné. Je potrebné sledovať aj únavu či stratu chuti a čuchu," upozorňuje alergológ, ktorý spomína aj meranie teploty. Pri alergii telesná teplota nestúpa.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia