Úvod Novinky Zaujímavosti
Slovenské kiná hlásia rekordné straty. Existuje ešte nádej?
Slovenské kiná hlásia rekordné straty. Existuje ešte nádej?

Slovenské kiná hlásia rekordné straty. Existuje ešte nádej?

Koronavírus dostal na kolená aj filmový priemysel. Kiná sú na Slovensku zatvorené už príliš dlho.

Kiná sú na Slovensku zatvorené už takmer 300 dní, straty sa vyšplhali k 30 miliónom eur. Mnohé filmové premiéry zrušili, niektoré presunuli na streamovacie platformy, ktoré počas pandémie zažili obrovský boom. Koronavírus dostal do úzkych nielen prevádzkovateľov kín či distribútorov filmov, ale aj režisérov či scenáristov. Aká budúcnosť čaká filmový priemysel?

„Jednosálové kiná majú výhodu v tom, že dokážu premietať aj staršie filmy či komerčne menej očakávané snímky. Premietať vo veľkých kinosálach nejaký americký trhák v týchto časoch je likvidačné," povedal v Správach a komentároch filmový publicista Peter Konečný. Ako dodal, návšteva veľkých kín je spojená aj s predajom občerstvenia, ktoré je momentálne zakázané.

Kiná v minulom roku zachránil slovenský film

Čo sa za posledných niekoľko mesiacov nedostalo na plátna kín, sa dostalo na streamovacie platformy. Distribúcia filmov sa zmenila a tvorcovia sa snažia dostať čo najviac snímok k čo najväčšiemu počtu divákov aj prostredníctvom online priestoru. Konečný si myslí, že sa časom skráti obdobie, počas ktorého bude možné vidieť film v kine či na streamoch.

V relácii bola reč aj o slovenskom filme. Aj u nás je odložených niekoľko snímok, ktoré čakajú na premiéry, veľa je aj takých, ktoré sú aktuálne v procese dokončovania. Skvelou správou je, že v roku 2020 prišlo na slovenský film do kina viac ako 700 tisíc divákov. Celkovo sa predalo viac ako dva milióny lístkov. Pozrite si kompletný rozhovor.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia