Úvod Novinky Zaujímavosti
Kto sú dezinfluenceri? Stanú sa fenoménom sociálnych sietí?
Kto sú dezinfluenceri? Stanú sa fenoménom sociálnych sietí?

Kto sú dezinfluenceri? Stanú sa fenoménom sociálnych sietí?

Správanie známych osobností v online priestore môže byť veľmi nebezpečné.

Populárne osobnosti sa čoraz viac stávajú terčom rôznych dezinformácii a internetových podvodov, vďaka ktorým zdieľajú veľmi pochybné príspevky na svojich sociálnych sieťach. Začína sa o nich hovoriť ako o dezinfluenceroch.

Prečo prijímame atraktívne komunikované názory niekoho známeho, než vedecké vysvetlenia? A prečo každý vedec nie je automaticky odborníkom na všetko nám odpovedala psychologička Kristína Blažeková.

„Aj keď si to možno väčšina z nás nechce priznať, tak výskumy dokazujú, že sa chceme čoraz viac týmto osobám podobať. Je pre nás prirodzené vzhliadať k niekomu, koho obdivujeme a potom ľahko sympatizujeme s jeho názormi, ktoré preberáme," vysvetlila.

Súčasná pandémia nám odkryla aj to, či dôverujeme viac vedcom alebo známym osobnostiam. „Tým, že celebrity sú nám stále na očiach a páči sa nám ich obsah, vďaka ktorému podávajú informácie oveľa jednoduchšie, ako keď ich podá nejaký vedec. Práve preto by sme sa mali zamerať na väčšiu popularizáciu vedy," dodala na záver psychologička Kristína Blažeková.

Viac informácii o dezinfluenceroch nájdete v prílohe Rádia_FM.

dezinfluenceri Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia