Úvod Novinky Zaujímavosti
Hitler bol zlomený človek, samovraždu poistil guľkou v hlave
Hitler bol zlomený človek, samovraždu poistil guľkou v hlave

Hitler bol zlomený človek, samovraždu poistil guľkou v hlave

Adolf Hitler videl svet poslednýkrát pred smrťou presne na svoje 56. narodeniny. O pár dní neskôr spáchal samovraždu.

Udialo sa tak 30. apríla 1945, kedy si prestrelil pravý spánok v berlínskom bunkri. Práve tam trávil strojca druhej svetovej vojny svoje posledné dni života. Tie boli plné zvráteností a náhlych výkyvov nálad.

Fürerbunker bol navyše ponurý a panovala tam až klaustrofobická atmosféra. Dôvodom bolo zlé vetranie, ktoré spôsobovalo šírenie zápachu z toaliet či cigaretového dymu a smradu po alkohole.

Prítomní sa totiž snažili pri poháriku opojných nápojov zabudnúť na nezvratné. Zánik Tretej ríše.

Ten prvýkrát priznal Adolf Hitler až 20. apríla, kedy mal hystericky kričať na svojich generálov a obviňovať ich z neschopnosti. Táto scéna bola neskôr aj sfilmovaná v známej snímke Pád Tretej ríše.


Hitler mal počas tohto prejavu predniesť aj svoj plán ostať v Berlíne do poslednej minúty a následne spáchať samovraždu.

To napokon aj splnil, no dni do smrti boli ešte veľmi dlhé. Pred svojim výlevom pred generálmi stihol rozdať v zbombardovanej záhrade Ríšskeho kancelárstva železné kríže chlapcom Hitlerjugend.

Už počas tejto ceremónie bolo vidieť, že Adolf Hitler nie je zdravotne v poriadku. Triasla sa mu ľavá ruka, ktorú skrýval za chrbtom zdraviac mladých dobrovoľníkov.

„Posledné dni vyzeral ako o dvadsať rokov ostarnutý starec. Doslova ako ruina. Mohol za to jeho osobný lekár Theodor Morell, ktorý mu predpisoval rôzne „zázračné" injekcie," povedal vo vysielaní Rádia Regina historik Milan Olejník.

Adolf Hitler sa pred samovraždou zosobášil

Berlín bol už v tom čase v obkľúčení Červenej armády, vďaka čomu nabrali nasledujúce dni rýchly spád. Vodca sa 28. apríla dozvedel o Himmlerovej zrade, ktorú niesol veľmi ťažko. Ako jeho zástupca sa totiž pokúsil dohodnúť so spojencami kapituláciu Nemecka.

O deň neskôr prišiel sobáš s Evou Braunovou, po ktorom sa dokonca konala akási recepcia. Zúčastnil sa jej aj lekár E.-G. Schenck, ktorý diagnostikoval Hitlerovi Prakinsonovu chorobu.

Nadránom po svadbe spísal zlomený vodca so sekretárkou T. Jungeovou testament. Na druhý deň bol už so svojou manželkou mŕtvy. Adolf Hitler spáchal samovraždu 30. apríla, keď spolu s Evou Braunovou rozkúsli kyanidové kapsule.

Nemecký vodca všetko ešte poistil strelou do pravého spánku. Jeho ostatky spálili, no po príchode sovietskych vojakov sa časť z nich zachovala. Dnes sa údajne nachádzajú v archívoch ruskej tajnej služby.

O posledných dňoch Adolfa Hitlera pred smrťou sa môžete dozvedieť viac v dokumente Hitlerova posledná záhada, ktorú vysielame už dnes večer na Dvojke od 20:10 h.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia