Úvod Novinky Zaujímavosti
Indiana Jones sa už nebije, ale ošiaľ zvaný Egypt stále trvá
Indiana Jones sa už nebije, ale ošiaľ zvaný Egypt stále trvá

Indiana Jones sa už nebije, ale ošiaľ zvaný Egypt stále trvá

Viac ako desať rokov sa archeologička Veronika Verešová z Ústavu orientalistiky SAV vracia na výskum do Egypta, kam za poznaním chodia výskumníci z celého sveta.

Aj mladá a malá krajina Slovensko má svoj dlhoročný výskum v kolíske civilizácie ľudstva.

Rano na eFeMku (Egyptologička Veronika Verešová) 28.6.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O peniaze nejde

Egypt ako vyplýva z rozhovoru Rádia FM bude mať ešte veľa rokov čo nového v poznaní ponúknuť. Veronika Verešová študovala archeológiu v SR, aj na Viedenskej univerzite:

„U väčšiny mojich kolegov nejde o peniaze, ale túto prácu doslova milujete, ošiaľ v prípade Egypta stále trvá."

Tutanchamon-SITA

V tejto africkej krajine prevádzajú výskum štáty, ktoré tu začínali v 18. či v 19. storočí. Vtedy si ešte mohli nálezy vziať, dnes ich musia nechať v Egypte:

„Pre vedca majú význam aj jednoduché nálezy, ktoré bežným ľuďom nepovedia až tak veľa. Určite však vieme, že v priebehu rokov príde ešte k ďalším významným nálezom, keďže Egypt je obrovský a skrýva množstvo materiálnej kultúry civilizácie."

Vzdelanie je základ

Archeológia ako vedná disciplína predpokladá široké vedomosti z rozličných oblastí poznania. Veronika Verešová vysvetľuje:

„Nechcem preháňať, ale od vedomostí z dejín, archeológia kombinuje množstvá výskumných činností."

Nefertiti-TASR

Archeológ musí byť aj umelec. Musí vedieť zdokumentovať nálezy. Nakresliť ich, zachytiť, opísať:

„Musíte byť IT schopný, lebo je doba moderných technológií. Od fotografovania, cez 3D modely, prípadne geodetické merania, čiže všetky možné činnosti, nehovoriac o znalostiach cudzích jazykov."

Príbeh Nefertiti inšpiroval mnohých

Tak ako u iných jej kolegov, na počiatku vášne odkrývať záhady minulosti bolo čítanie kníh Vojtecha Zamarovského. Vo veku desať rokov s rodičmi navštívila Grécko, kde ju očarili Mykény:

„Najlákavejšie je poznanie dejín, aké to v skutočnosti bolo. Zaujíma ma najmä 18. dynastia za vlády Amenhotepa 4, ktorý bol kontroverzná osobnosť. Spravil veľkú náboženskú reformu, uprednostnil uctievanie jedného boha a bol manželom krásnej Nefertiti známej z busty, ktorá sa nám zachovala."

Hrobky-TASR

Návštevy slovenských vedcov v Egypte sú vždy veľmi intenzívne. Peňazí na výskum je zúfalo málo a preto sa snažia zistiť čo najviac v krátkom čase:

„Spávame najviac štyri hodiny denne, keďže archeologická činnosť v teréne trvá ani nie mesiac v roku a je značne fyzicky náročná."

Nález sám skočil do ruky

Egyptológia nemá na Slovensku veľkú podporu. Napriek tomu sa im darí vo výskume pokračovať priamo v Egypte nepretržite od roku 2007. Výnimkou bol iba minulý rok, keď sa pre pandémiu venovali výskumu v dokumentovaní doterajších nálezov doma:

„To vzrušenie pri odkrývaní pamiatok je vždy rovnaké. Dopredu neviete, čo nájdete. Je fascinujúce chodiť po miestach, po ktorých kedysi chodieval trebárs aj faraón Ramzes."

Jeden z posledných významných nálezov Veroniky Verešovej bol vskutku nečakaný:

„Keď som doslova hrabala, do ruky mi skočil črep. Na prvý pohľad nič extra, ale šlo o črep z mykénskeho Grécka. Absolútne neegyptský nález je príkladom, že to miesto v Egypte bolo v kontakte aj so vzdialenejšími oblasťami."

Podľa skúseností a slov Veroniky Verešovej sa síce archeológ dnes nebije a nestrieľa ako Indiana Jones, či Lara Croft, ale fyzicky podáva veľký výkon:

„Vstávame s východom slnka. Našim nepriateľom je čas, aby sme stihli čo najviac, lebo výskum je obmedzovaný."

Okrem financií je výskum obmedzovaný aj faktom, že život v danej oblasti nezastal. Snažia sa zdokumentovať čo najviac, kým prídu buldozéry. Na starých lokalitách sa často budujú nové objekty pre Egypťanov.


Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia