Parnas: Vojtech Zamarovský - Za siedmimi divmi sveta

Parnas: Vojtech Zamarovský - Za siedmimi divmi sveta

Aj tohtoročný Parnas venujeme Vojtechovi Zamarovskému - zakladateľovi modernej slovenskej literatúry faktu.
Po knihe Objavenie Tróje, ktorou sme si pripomenuli storočnicu jeho narodenia a 10 rokov vysielania Parnasu, sme vybrali knihu Za siedmimi divmi sveta . V roku 1960 týmto dielom Vojtech Zamarovský v literatúre faktu debutoval. Predtým mu síce vyšli jeho preklady, ale taký úspech nečakal. O tri roky neskôr nasledovalo vydanie v češtine v preklade jeho manželky Márie - takisto úspešné. V rozhlasovej verzii z vydania roku 2003 nám toto kultové dielo bude čítať opäť Peter Sklár. Vyše dva mesiace budeme putovať po starovekom Egypte, Mezopotámii a Grécku, aby sme spoznali sedem divov antiky, tak ako ich zostavil staroveký učenec Filón.

Keďže od prvého vydania Zamarovského knihy ubehlo 60 rokov, všetkých sedem divov sveta budú z hľadiska najnovších výskumov komentovať odborníci - historici staroveku doc. Pavol Valachovič, doc.Michal Habaj a egyptológ dr.Jozef Hudec. K počúvaniu vás pozývajú hudobná dramaturgička Lýgia Vojtková,zvukový majster Stanislav Kaclík a autorka projektu Parnas Táňa Kusá.

  Za_siedmimi_divmi_Turecko_antika.jpg

Na úvod ako prvý dostal slovo historik staroveku doc. Pavol Valachovič z Katedry všeobecných dejín na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, odborný konzultant a autor obrazového scenára súbornej reedície Vojtecha Zamarovského, ktorá začala vychádzať v roku 1999.

1. rozhovor - doc. Pavol Valachovič Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čítanie 1.časť - úvod Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


1) Egyptské pyramídy
2) Semiramidine visuté záhrady
3) Artemidin chrám v Efeze
4) Feidiov Zeus v Olympii
5) Mauzóleum v Halikarnase
6) Rodoský kolos
7) Maják na ostrove Faros

Vyše dva mesiace sme počúvali knihu, Za siedmimi divmi sveta, ktorá ani po 60 rokoch od svojho prvého vydania nestratila na svojej príťažlivosti. Autor tejto, i mnohých ďalších kníh (ktoré sa stali bestselermi) Vojtech Zamarovský, sa právom pokladá za zakladateľa modernej éry literatúry faktu na Slovensku. Potvrdili to aj historici staroveku, doc. Pavol Valachovič, doc. Michal Habaj a aj egyptológ dr. Jozef Hudec, ktorí o siedmich divoch sveta rozprávali z pohľadu najnovších vedeckých výskumov.
V poslednom rozhovore dáme slovo hosťovi, ktorý Zamarovského dielo pozná dôverne tiež, hoci, trochu inak.
Poslucháčom Slovenského rozhlasu sprostredkoval tri jeho knihy ako interpret. Herec - Peter Sklár.
10. rozhovor - Peter Sklár Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia