Úvod Novinky Zaujímavosti
Nepodceňujte teplo. Čítajte, ako útočí na mozog a ovplyvňuje správanie
Nepodceňujte teplo. Čítajte, ako útočí na mozog a ovplyvňuje správanie

Nepodceňujte teplo. Čítajte, ako útočí na mozog a ovplyvňuje správanie

Deje sa to najmä vtedy, keď teploty stúpnu nad 30 stupňov.

Ako na človeka vplývajú teploty nad 30 stupňov a čo sa pri nich deje v mozgu?

Navyše v situácii, keď ani dážď neprinesie očakávanú úľavu, či iba na krátku chvíľu a noci sú už tiež tropické?

O horúčavách a ich vplyve na mozog Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vieme, čo sa v nás deje?

"To, čo sa v našom mozgu odohráva pri vysokých horúčavách, sa týka najmä toho, že náš mozog presúva krv," vysvetlil na Rádiu Slovensko neuropsychológ Robert Krause.

Háber-Stanislav-RTVS

Ak sa nevieme sústrediť nielen v práci, ale ani trebárs pri oddychu, alebo aj pri rekreačných hrách, ak takpovediac netrafíme ani šípkou do terča, môže za to stres.

Stres býva v našom organizme spôsobený aj vonkajšími faktormi. K takým patrí aj vysoká teplota vzduchu, ktorá spôsobuje nášmu telu stres, či si to uvedomujeme alebo nie.

V horúčavách sa telo bráni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Robert Krause pokračuje v téme ďalšími zaujímavými informáciámi:

"Krv je, samozrejme, inak distribuovaná. Aj cez potenie dochádza k ochladzovaniu nášho organizmu a to najmä kvôli tomu, aby aj náš mozog dokázal fungovať na tej teplote, ktorá je preň príjemná. A ideálna teplota sa pohybuje okolo 22 stupňov."

„Je prirodzené, že ak sme napr. v strese a vysoké horúčavy spôsobujú stres, tak krv sa najprv presúva do toho svalstva, ktoré predstavuje potenciálny únik alebo útek z takéhoto prostredia."

Belgium-Heatwave-TASR

Mozog rozkáže telu ochladzovať sa

Možno si to teda neuvedomujeme, ale ak sme vystavení vysokým teplotám, tak sa v nás zapájajú naše ochranné mechanizmy a obranné inštinkty.

Až následne sa podľa neuropsychológa začnú zapájať evolučne mladšie časti nášho mozgu.

Keď je vonku horúco, napríklad nad 30 stupňov, náš mozog trpí. Prikáže telu, aby sa ochladilo:

"Preto je veľmi náročné byť empatický k druhým ľuďom, venovať im dostatok pozornosti, možno prejavovať lásku. A to práve kvôli tomu, lebo vysoké horúčavy v nás automaticky aktivujú zadnú časť hypotalamu. Práve táto časť v našom mozgu je zodpovedná za ochladzovanie, ale zároveň je zodpovedná aj za iné procesy, ktoré sú pre náš život veľmi dôležité."

Utlmí sa naše tempo

Logicky je teda úplne pochopiteľné, že ak sme vystavení vysokým teplotám, tak sa utlmí podľa neuropsychológa aj naše psychomotorické tempo:

"Zároveň naše poznávacie procesy sú inhibinované, teda sú znížené. Môže sa to prejaviť napríklad tým, že naše myslenie je utlmené, taktiež pamäť je ovplyvnená, preto to zároveň registrujeme aj na sociokomunikačných schopnostiach. To znamená, že nemáme možno až takú vysokú toleranciu a trpezlivosť a sme viac agresívny."

Vysvetlenie neuropsychológa Roberta Krausa znie teda logicky a zrozumiteľne.

Mali by sme si tento stav nášho organizmu počas horúcich dní uvedomovať a viac sa dozvieme z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia