Úvod Novinky Zaujímavosti
Spoločná dovolenka bez hádok? Dodržte tieto zásady a zvládnete ju
Spoločná dovolenka bez hádok? Dodržte tieto zásady a zvládnete ju

Spoločná dovolenka bez hádok? Dodržte tieto zásady a zvládnete ju

Čo robiť, aby sa dovolenka nestala zdrojom stresu?

Vraví sa, že spoločná dovolenka preverí aj ten najlepší vzťah. Možno ste už zažili dovolenku, z ktorej ste sa nevrátili v najlepšej nálade.

Jeden chcel plávať, druhý surfovať, jeden túžil po oddychu, iný nedokázal obsedieť. Namiesto slnečných dní lietali blesky a vy ste počítali minúty do konca.

Čo teda robiť, aby sa z dovolenky nestal adrenalínový zážitok plný hádok a stresu? Na túto otázku odpovedal psychológ Radomír Warošek.

Leto pri mori

Počas pracovného roka žijeme často v strese, v nepohode, v nevyriešených konfliktoch, a preto pred dovolenkou máme pocit, že práve počas dní voľna treba dať vzťah do poriadku,“ popisuje psychológ hlavný zdroj hádok.

Podľa Warošeka je dôležité upratať“ si vo vzťahu ešte pred odchodom na dovolenku. Ako vysvetľuje, čo nie je urovnané pred dovolenkou, na nej sa neurovná.

Nastavte si pravidlá a problémy riešte doma

Ako uvádza Warošek, na dovolenke sa partneri dokážu pohádať kvôli čomukoľvek. Zdrojom konfliktov môže byť nedostatok financií ale aj rozdielne predstavy o trávení voľného času.

Aj preto je podľa odborníka dôležité vyjasniť si s partnerom predstavu o ideálnej dovolenke. A to ideálne ešte pred odchodom. Vďaka tomu sa vyhnete zbytočným hádkam a sklamaniam.

„Zdrojom konfliktov môže byť aj partner, ktorý sa nedokáže preladiť a stále sa zaoberá pracovnými problémami. Niektorí muži si nedokážu predstaviť byť desať dní bez práce, vnímajú to ako zabitý čas. avšak každý z nás potrebuje dobiť baterky,“ konštatuje psychológ.

Letná láska.jpg

Čo robiť v prípade, že sa s partnerom nedokážete dohodnúť ani na type dovolenky? Namiesto hádok o tom, či pôjdete do hôr, alebo k moru, vyskúšajte niečo nové.

Môžete ísť na také miesto, kde nechce ísť ani jeden z partnerov. Nie nadarmo sa hovorí, že spoločné utrpenie ľudí zbližuje,“ radí s úsmevom psychológ.

Počas dovolenky sa snažte robiť kompromisy. Rozdielne predstavy nemusia byť problémom, ak sa dokážete navzájom prispôsobiť a venovať sa aj činnostiam, ktoré obľubuje ten druhý.

Celý rozhovor so psychológom si môžete vypočuť v archíve Rádia Regina Východ. Dozviete sa, čo robiť, ak sa dovolenka zmení na zlý sen, a ako si ju užiť aj v prípade, že nie je podľa vašich predstáv.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash a Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia