Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako si užiť letnú dovolenku? Vyhnite sa chybám, ktoré robí mnoho z nás
Ako si užiť letnú dovolenku? Vyhnite sa chybám, ktoré robí mnoho z nás

Ako si užiť letnú dovolenku? Vyhnite sa chybám, ktoré robí mnoho z nás

Pred čím varuje neuropsychológ Robert Krause?

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Správne dovolenkovať a oddychovať však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať.

Ako upozorňuje neuropsychológ Robert Krause v relácii Záhady mysle, najdôležitejšie je dovolenkovať podľa našich predstáv.

Porovnávanie či premýšľanie nad all-inclusive dovolenkou našej susedy je zbytočné. Navyše nám to uberá energiu.

Robme to, čo nám dáva energiu

„Dovolenku potrebuje každý. To, čo však nepotrebujeme, sú zahraničné cesty či drahé all-inclusive hotely... To, čo potrebujeme, je relax a oddych,“ vysvetlil Krause a dodal, že relax neprichádza z vonkajšieho prostredia.

Leto s priateľmi.png

„Vychádza z nás a smeruje von. Preto je vo finále jedno, kde sme, ale keď máme dovolenku, tak vieme načerpať silu a zregenerovať.

To, čo je dovolenka pre mňa, nemusí byť dovolenka pre niekoho iného,“ povedal Krause, podľa ktorého je najväčšou chybou práve porovnávanie sa s inými.

Dovolenka nemôže trvať pár dní

Každý z nás si z času na čas potrebuje oddýchnuť od zaužívaného stereotypu. Krause vysvetlil, že počas tzv. letného či dovolenkového režimu sa náš mozog nastaví na inú frekvenciu, vďaka čomu si oddýchneme.

„Ak chceme hovoriť o dovolenke, ktorá má ľudskému mozgu pomôcť, mali by sme hovoriť o dovolenke v trvaní 5 až 7 dní, ktoré nasledujú po sebe,“ upozornil Krause.

Predĺžený víkend teda nemožno považovať za dovolenku, ktorá nám prinesie zaslúžený oddych. Výskumy totiž hovoria, že ak chceme dopriať mozgu iný typ stereotypu, malo by to trvať minimálne 5 dní.

Celý rozhovor s odborníkom Robertom Krause si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia