Úvod Novinky Zaujímavosti
Anders Breivik vraždil pred 10 rokmi - Ostalo po ňom 77 stĺpov
Anders Breivik vraždil pred 10 rokmi - Ostalo po ňom 77 stĺpov

Anders Breivik vraždil pred 10 rokmi - Ostalo po ňom 77 stĺpov

Nórsko si dnes pripomína šialený neľudský útok Andersa Breivika, ktorý si vyžiadal 77 ľudských nevinných obetí.

Nórsky radikál 22. júla 2011 odpálil vo vládnej štvrti v centre Osla dodávku naplnenú podomácky vyrobenými trhavinami. Osem ľudí prišlo o život, ďalšie desiatky boli zranené, o čom informovali všetky médiá na svete aj RTVS.

Preoblečený za policajta prešiel na 35 kilometrov vzdialený ostrov Utöya. Tu chladnokrvne zavraždil 69 nevinných ľudí. Šlo o účastníkov mládežníckeho letného tábora krídla Strany práce.

Vražda nie je protest

Tento nebezpečný vrah na súde tvrdil, že tak protestoval proti podpore prisťahovalectva zo strany nórskej vlády a proti multikulturalizmu. Vraj chcel chrániť Nórsko a západnú Európu pred islamistami.

Breivik-Utöya-TASR

Do roka 24. augusta 2012 mu päťčlenný nórsky súd uložil najvyšší tamojší možný trest 21 rokov väzenia. Trest však Breivikovi môžu predlžovať tak dlho, ako dlho bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Je teda predpoklad, že vo väzení strávi zvyšok života.

Doteraz svoj čin neoľutoval. V deň vynesenia rozsudku sa masový vrah šokujúco ospravedlnil militantným nacionalistom v Nórsku a Európe za to, že sa mu nepodarilo zabiť viac ľudí.

Nórsko-Utöya-TASR

Narcis s poruchou osobnosti

Vo štvrtok 22. júla 2021 v Nórsku odhalia aj pamätník obetiam v podobe 77 bronzových stĺpov symbolizujúcich 77 mŕtvych po beštiálnom Breivikovom konaní. Masový vrah sa vo väzení naďalej prejavuje extrémisticky. Zistilo sa, že trpí narcistickou poruchou osobnosti.

Pre Nórsko je dátum 22. júl neslávnym dátumom ako 11. september pre USA. Podľa odhadov médií, až každý štvrtý Nór pozná niekoho z postihnutých, keďže obete pochádzali z rôznych oblastí Nórska.

Nórsko-Utoya-TASR

Tri hodiny pri mŕtvolách

Podľa hodnotenia tamojších médií, dnes pôvodné odhodlanie 5,3 milióna obyvateľov tohto severského štátu odmietať myšlienky extrémistu upadá. Organizátor tábora z roku 2011 Aasmund Aukrust to vyjadril slovami:

„Myslel som si, že sa Nórsko po útokoch navždy pozitívne zmení. Za desať rokov sa tak nestalo."

Sám Aasmund Aukrust utekal pred guľkami vraha a tri hrôzostrašné hodiny ležal skrytý neďaleko svojich mŕtvych priateľov. Dnes je uznávaným odborníkom na xenofóbiu a rasizmus, pričom je, žiaľ, terčom extrémistických online útokov cez internet.

Foto: TASR
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia