Úvod Novinky Zaujímavosti
Vplyv pandémie na vzťahy - trendom je celibát
Vplyv pandémie na vzťahy - trendom je celibát

Vplyv pandémie na vzťahy - trendom je celibát

Aká zmena čaká tradičné manželstvá a čo robia rodičia zle pri sexuálnej výchove detí.

Viete, v akých partnerstvách budeme žiť v neďalekej budúcnosti? Zabrzdila pandémia náš intímny život? A tušíte, aké vzťahy nadväzujú naše deti? Pýtali sme sa v obľúbenej talkšou Rádia Slovensko Hosť Nory Gubkovej.

Hosťom bol Gabriel Bianchi, zástupca riaditeľky Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV, ktorý je odborníkom na sexuálne správanie.

„Sexualita je veľmi citlivou kultúrne-politickou témou, o ktorej sa veľmi dlho nerozprávalo a v posledných rokoch došlo k veľkému uvoľneniu, kedy môžeme konečne túto tému rozoberať ako predmet bežného rozhovoru," tvrdí odborník.

Celý rozhovor s Gabrielom Bianchim si môžete vypočuť zadarmo a bez reklám v online archíve.

Partnerstvá a asexualita

Podľa odborníka čaká tradičné manželstvá veľká zmena. Treba sa vraj pripraviť na sériovú monogamiu, vylúčená nie je ani polyamoria.

„V dnešnej dobe je spoločnosť veľmi otvorená, každý si hľadá novú podobu a objavovanie konceptov sexuality, ktoré ľudia neustále hľadajú. Medzi najznámejšie sú práve sériová monogamia, polyamoria a najnovší trend asexualita," vysvetlil.

Intímny život počas pandémie

Mnohí ľudia, ktorí nemali partnera počas pandémie, sa museli prispôsobiť viacerým možnostiam cez online priestor prostredníctvom používania zoznamovacích aplikácií.

„Bum online zoznamiek vybuchol dávno pred pandémiou. Tieto siete nám vzali komunikačné zručnosti na nadväzovanie osobných vzťahov, s ktorými má problémy dnes už takmer každý," zhrnul Gabriel Bianchi.

Vzťahy našich detí

Sexuálna výchova je úplná katastrofa. Čo robíme zle ako rodičia a kde sa úplne zle triafa škola?

„Výskumy hovoria, že mladí ľudia sa chcú dozvedieť o intimite a sexe od rodičov a učiteľov. Chyba je, že poberajú tieto vedomosti skôr z internetu alebo od kamarátov, ktorí vedia o tejto téme asi tak isto ako oni. Základným problémom je tabuizácia v našej kultúre."

"Musíme pochopiť, že deti nepotrebujú počuť intímne veci a pikošky, ale potrebujú porozumenie, pretože majú obavy a nevedia do čoho idú," dodal na záver odborník Gabriel Bianchi.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia