Úvod Novinky Zaujímavosti
Naučte sa správne kúriť, zabránite globálnemu otepľovaniu
Naučte sa správne kúriť, zabránite globálnemu otepľovaniu

Naučte sa správne kúriť, zabránite globálnemu otepľovaniu

Je to tak jednoduché a málokto to dodnes robí. Aj obyčajné kúrenie či stand-by režim elektroniky v domácnosti závažne vplýva na klimatickú zmenu.

O tej sa v súčasnosti intenzívne hovorí na všetkých úrovniach spoločnosti, pričom globálne otepľovanie je vážnym problémom ľudstva už viac ako 70 rokov.

Existujú však jednoduché kroky, ako tomu zabrániť. A je to naozaj veľmi jednoduchá záležitosť. Podľa riaditeľa Priateľov Zeme Juraja Zámkovského sa stačí napríklad naučiť správne kúriť drevom.

Pečie celé Slovensko mobilný banner

„Je to vec, ktorá sa dá naučiť za hodinu. Ide o to, že často zbytočne do pecí prikladáme a prekurujeme tým celý dom," vravel v relácii Na jednej vlne.

„Kúri sa mokrým drevom a ľudia netušia, že kúriť sa má napr. dvojročne vysušeným drevom," dodáva Juraj Zámkovský.

Aplikovaním týchto postupov si zároveň zjednodušíme život. Znížia sa emisie, spotreba dreva a ušetria sa aj nemalé financie na náklady. Navyše, zbavíme sa roboty z drevom.

Domácnosti plytvajú elektrinou

Ušetriť sa dá aj správnou technikou vetrania. Podľa Juraja Zámkovského nie je vôbec dobré, keď sa napr. v školách v zime často otvárajú okná. Je to znakom zbytočného prekurovania.

Ako energetika vplýva na život spoločnosti. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ďalej upozorňuje aj na nesprávne svietenie a stand-by režim elektroniky, ktoré sú on-line.

„Predstavte si, koľko energie domácnostiam uniká, keď majú neustále spustenú wi-fi, televízor, mikrovlnku, počítače pod. To zelené svetielko vyprodukuje energie strašne málo, ale v tom životnom cykle výrobku to môže byť 10 až 15 percent energie, ktoré spotrebuje."

„Stačí si predstaviť, koľko takýchto domácností takto funguje na Slovensku a celom svete. Koľko elektrární takto zbytočne potrebuje fungovať, aby vykryli takúto potrebu," dodáva na záver v relácii Rádia Regina Stred Juraj Zámkovský.

Pokiaľ si chcete vypočuť viac z témy globálneho otepľovania, môžete si vypočuť celú reláciu aj v rubrike podcastov Rádia Regina Stred.

Juraj Zámkovský v nej tiež hovoril o tom, kedy začali vedci upozorňovať na globálne otepľovanie a čo musíme spraviť, aby sme mohli prejsť z fosílnych zdrojov na alternatívne.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia