Úvod Novinky Zaujímavosti
Počty nezamestnaných klesajú, mladí však majú problém
Počty nezamestnaných klesajú, mladí však majú problém

Počty nezamestnaných klesajú, mladí však majú problém

Od začiatku pandémie máme najmenej nezamestnaných za posledných 18 mesiacov.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR hlási potešujúce údaje:

„Miera evidovanej nezamestnanosti po prvýkrát od mája minulého roka klesla pod 7 percent, zároveň sa po prvýkrát od vlaňajšieho novembra dostala vo všetkých okresoch SR pod úroveň 20 percent. V októbri dosiahla 6,79 percenta.“

Počty potešujúco klesajú

Počet uchádzačov o zamestnanie prvýkrát od mája minulého roku klesol pod hranicu 190 tisíc, konkrétne 183 621 osôb bolo pripravených nastúpiť do práce:

„Pred mesiacom sme spustili projekt Chyť sa svojej šance. V rámci neho evidujeme k 15. novembru 938 žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na 1 140 pracovných miest. Uzatvorených už máme 339 dohôd na 386 nových pracovných miest za viac ako jeden a pol milióna eur.“

práca-zamestnanosť-Milan-Krajniak-Jakub-Kotian-TASR

Informovali  minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR (na snímke hore) Ladislav Krajniak a generálny riaditeľ a generálny tajomník Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Mladí stále všade v ohrození

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorej je SR členom, zosumarizovala údaje o trhoch práce v 38 svojich členských krajinách, ktoré patria k najrozvinutejším v rámci celého sveta.

Ángelo-Gurría-generálny-tajomník-Michal Svítok-Paríž-TASR

Z jej aktuálnych informácií z Paríža z jej stránky www.oecd-ilibrary.org vyplýva:

„Zvlášť postihnutí krízou sú ľudia s nízkymi platmi, často so zmluvami na dobu určitú, s nízkym vzdelaním a najmä mládež. Počet hodín odpracovaných týmito skupinami sa neúmerne znížil. Ostatné skupiny sa dokázali lepšie prispôsobiť znížením pracovného času a prácou z domu.“

OECD však zdôrazňuje, že oblasť zamestnanosti je vo všetkých členských krajinách „takmer rok a pol v kríze“. Najhoršie však je zistenie, že:

„Prudký nárast dlhodobej nezamestnanosti je citeľným rizikom.“

Preto kvôli zvládnutiu náhleho nárastu nezamestnanosti približne dve tretiny krajín OECD zvýšili rozpočet na verejné služby zamestnanosti.

Je potešiteľné, že tento trend zachytilo aj Slovensko.

Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia