Úvod Novinky Zaujímavosti
Najúspešnejší šport Slovenska na ZOH? Medaily prichádzali zo strelníc
Najúspešnejší šport Slovenska na ZOH? Medaily prichádzali zo strelníc

Najúspešnejší šport Slovenska na ZOH? Medaily prichádzali zo strelníc

Slovensko na zimných olympijských hrách získalo najviac medailí v biatlone.

Viete, ktorý je najúspešnejší šport Slovenska na ZOH? Malá pomôcka znie, že medaily najčastejšie prichádzali zo strelníc.

V časoch bývalého Československa patrilo medzi najúspešnejšie zimné olympijské športy krasokorčuľovanie. V ére samostatného Slovenska je to biatlon.

Celkovo naši reprezentanti získali v tejto disciplíne doteraz sedem cenných kovov.

Medaily nosila najčastejšie Kuzminová

Najviac ich má na konte Anastasia Kuzminová, ktorá triumfovala vo Vancouveri, Soči i Pjongčangu. Avšak bez toho, aby vybielila všetky terče na strelnici.

„Vždy som si hovorila, že olympijská víťazka musí strieľať čisto a keď sa raz stanem olympijskou víťazkou, určite to bude takto. Hneď na úvod som si to ale pokazila,“ povedala pre Rádio Slovensko bývalá biatlonová reprezentantka Slovenska.

Medailová bilancia SR v biatlone na ZOH

  • 4x zlato (Kuzminová)
  • 2x striebro (Kuzminová)
  • 1x bronz (Hurajt)

Prvé olympijské zlato totiž získala s jedným minutým terčom. Aj nasledujúce olympiády boli pre Nasťu Kuzminovú zlaté, no bez vybielených terčov na strelnici.

História slovenského biatlonu na ZOH Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek tomu patrí k našim najúspešnejším biatlonistkám. K štyrom zlatým medailám pridala ešte dve striebra.

Bronz priniesol Hurajt

Vo Vancouveri 2010 patril medzi najväčšie prekvapenia Pavol Hurajt. Slovenský biatlonista nechal na trati dušu, keď vybojoval v pretekoch na 15 km s hromadným štartom pre naše farby bronzovú medailu.

„Bol som namotivovaný, pripravený. Až po poslednej streľbe som vedel, že je šanca na dobrý výsledok,“ spomínal na záver náš medailista.

Pokiaľ chcete nazrieť hlbšie do histórie slovenského biatlonu na zimných olympiádach, vypočujte si rubriku Slovenského Rozhlasu Ni Hao Peking.

Stano Sčepán v ňom približuje míľniky slovenského biatlonu na ZOH aj s hlasmi ďalších slovenských reprezentantov tejto lyžiarskej disciplíny.

Na blížiacej sa olympiáde v Pekingu budeme opäť fandiť našim biatlonistom. Najbližšie k medaile môžu mať najmä sestry Fialkové. Ako sa im bude dariť, ukážu až samotné hry.

Tie štartujú už 4. februára a sledovať ich môžete aj prostredníctvom televíznej stanice :ŠPORT. Na obrazovkách RTVS ponúkneme priame prenosy zo všetkých pretekov našich biatlonistov.

Pokiaľ ich nebudete stíhať sledovať doma, stačí vytiahnuť mobilný telefón alebo tablet a naladiť si program RTVS online na webe rtvs.sk, alebo prostredníctvom našej aplikácie.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia