Úvod Novinky Zaujímavosti
V kabíne sme preliali slzy, spomína Miroslav Šatan na Lillehammer ´94
V kabíne sme preliali slzy, spomína Miroslav Šatan na Lillehammer ´94

V kabíne sme preliali slzy, spomína Miroslav Šatan na Lillehammer ´94

Slovensko dovtedy v hokeji všetci odpisovali. Neznámy tím však prvýkrát ukázal svoju silu.

Keď sa Slovensko dostalo prvýkrát v ére samostatnosti na zimnú olympiádu v Lillehammeri, ukázalo sa, že pod Tatrami vyrastajú veľké hokejové talenty.

Práve tam slovenskí hokejoví reprezentanti prvýkrát ukázali silu generácie okolo Miroslava Šatana.

Vtedy ešte len 19-ročný mladík dostal šancu hneď v úvodnom dueli proti Švédsku. A dokázal ju strelecky využiť.

„Prvú tretinu sme sedeli zabalení v dekách a hovoril som si, že či si vôbec na tej olympiáde zahrám. Situácia sa však po prvej tretine zmenila. Tréner Šupler povedal: „Mladý, rozcvič sa!“ Vtedy sa mi trochu roztriasli kolená,“ povedal pre Rádio Slovensko Miroslav Šatan.

Po jedenástich sekundách na ľade dokonca strelil gól. „Bola to premiéra ako hrom. Dodnes si na to pamätám a rád na to spomínam,“ dodal bývalý hokejový reprezentant.

Tím Slovenska mal olympijský duch

Slovensko napokon so Švédmi uhralo remízu 4:4 a nasledovala ďalšia s USA 3:3. Potom už Slováci len vyhrávali. Taliansko rozstrieľali 10:4 a Kanadu zdolali 3:1. Na záver skupinovej fázy sme porazili Francúzsko 6:2.

Spomineky na hokejový Lillehammer´94 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lídrom tímu bol vtedy 37-ročný Peter Šťastný, ktorý svojim prístupom uľahčil prácu aj trénerovi Júliusovi Šuplerovi.

„Jeho základným zmyslom je olympijský duch a spolupatričnosť, čo prenášal aj na ostatných chlapcov. A to malo dopad na všetky výsledky,“ vravel vtedajší kouč slovenskej hokejovej reprezentácie.

A práve Peter Šťastný spolu s Miroslavom Šatanom strelili dva góly vo štvrťfinále proti Rusku. V ňom sme však po predĺžení napokon súperovi podľahli 2:3. Nešťastný gól prišiel minútu pred koncom 10-minútového predĺženia.

„Ja som tomu neveril. Videl som, že je minúta do konca a už by sa nemalo nič. Je to škoda, ale taký je šport. Na tejto olympiáde som videl veľa takýchto športových tragédií a dopadlo to aj na nás,“ hovoril po stretnutí náš brankár Eduard Hartmann.

Hokej spojil Slovensko

Napriek predčasnému vypadnutiu spojili hokejisti celú krajinu. Žigmund Pálffy sa stal s 10 bodmi najproduktívnejším hráčom turnaja a Miroslav Šatan s 9 gólmi zase najlepším strelcom.

„Aj keď sme vtedy v kabíne preliali nejaké slzy, myslím si, že pri návrate domov sme pocítili, ako veľa to pre fanúšikov znamenalo.“

„Dokonca mám pocit, že sme pre hokej vybojovali špeciálne miesto medzi slovenskými športami a dodnes ho ľudia majú radi,“ dodal na záver Miroslav Šatan.

Bývalý hokejista je dnes už aj v pozícii generálneho manažéra reprezentácie a bol to práve on, ktorý na tlačovej konferencii hovoril o nominácii našej reprezentácie do Pekingu.

Aj tentokrát sa v nej ocitli mladí hráči, ktorým sa predpovedá hviezdna kariéra. Z tria Juraj Slafkovský, Šimon Nemec či Oliver Kňažko v čase nominácie nemali ani jeden viac ako 19 rokov.

Hokej na ZOH v Pekingu s RTVS

Ako sa bude našim hokejistom dariť, budeme podrobne sledovať v našich spravodajských reláciách Góly-body-sekundy či Športžurnál.

Diváci na RTVS sa však môžu tešiť hlavne na zápasy Slovenska, ktoré odvysielame v priamych prenosoch na televíznej stanici :ŠPORT.

Pokiaľ nebudete môcť sledovať olympijský hokejový turnaj v televízii, stačí si program :ŠPORT naladiť online na webe rtvs.sk a dokonca aj cez našu mobilnú aplikáciu.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia