Úvod Novinky Zaujímavosti
Farmárska revue ďakuje, že jete naše čerstvé papriky a uhorky
Farmárska revue ďakuje, že jete naše čerstvé papriky a uhorky

Farmárska revue ďakuje, že jete naše čerstvé papriky a uhorky

Hydroponicky celý rok pestujú zeleninu neďaleko Fiľakova.

Iba vďaka domácej spotrebe sa podarilo, že za rok sa nová pestovateľská firma pri Fiľakove dokázala uchytiť na slovenskom spotrebiteľskom trhu.

Farmárska revue na Dvojke pripomenula, že výhodou je, ak sa na stôl Slovákov dostáva čerstvá zelenina tzv. krátkym obchodným reťazcom, zbytočne nestojí v skladoch a necestuje mnohé kilometre.

Viac šťastia ako rozumu

V podstate plody v prípade uhoriek poľných s tmavou farbou idú rovno zo skleníka na pulty obchodov s nálepkou, že sú vypestované na Slovensku:

„Vďaka zákazníkom, ktorí kupovali napriek vyššej cene slovenské výrobky sme mohli dokončiť náročnú celkovú investíciu.“

Mladý pestovateľ Peter Molnár z farmy neďaleko Fiľakova riskoval, ale chcel dodávať na naše trhy čerstvú papriku a uhorky:

„Dnes vieme, že v prvom skúšobnom roku sme mali viac šťastia ako rozumu, keďže sme to manažérsky nezvládli, ale zachránila nás technológia.“

RTVS online:

Z jedného hektára plochy vypestovali úctyhodných viac ako pol milióna kíl uhoriek:

„Až sto percent tejto produkcie sa nám podarilo umiestniť na slovenskom trhu.“

Pestovanie s technológiou na hydroponický spôsob zabezpečí farmárom takmer celoročnú úrodu. Nevýhodou je akurát na začiatku vyššia investícia:

„Náš vykurovací systém je postavený na drevotrieske, čiže ťažíme z odpadu našich lesov.“

Dosiahnuť podobný úspech s pestovaním uhoriek tradičným spôsobom sa vôbec nedá, lebo ako Peter Molnár pripomína:

„Normálne sa uhorky zbierajú 6 až 7 týždňov do roka a hydroponický spôsob pestovania umožňuje úrodu zbierať minimálne desať mesiacov v roku.“

Uhorky pestujú „dvojfázovo, keď výsadba je začiatkom februára a v júni – júli podľa zdravotného stavu rastliniek ich zlikvidujeme“.

Potom im stačia asi „tri týždne na ďalší nábeh priesad,“ a tie pestujú do decembra.

Vo vedľajšom foliovníku sa im podobne hydroponickou technológiou podarilo vypestovať až 300 tisíc kíl paprík:

„U papriky sme splnili pestovateľský plán na 80 percent, keďže pestovanie je náročnejšie na špecializovanú prácu.“

opeľovanie-rastliny-Stanislav-Háber-RTVS

Predátori vo fóliovníku útočia

Aj keď bola nimi pestovaná červená, ale aj „zelená paprika veľmi chutná, tohto roku sme sa rozhodli zmeniť zelenú odrodu na žltú,“ lebo na slovenskom trhu sú ľudia viac zvyknutí kupovať žltú papriku:

„Na viac ako jednom hektári máme 44 tisíc rastlín a oproti prvému minulému roku sme dnes v dvojtýždňovom vývojovom pluse.“

Pestovanie paprík je náročnejšie „na bioochranu“, keď medzi rastliny vkladajú hmyz:

„Používame predátorov na vošky, aby sme rastliny nemuseli chemicky striekať.“

Hmyz sa tak postará, aby boli rastliny zdravé a nemali choroby, pričom na ich opeľovanie využívajú nasadenie včiel potrebných na opeľovanie:

„Aby sme dosiahli optimálnu úrodu. A vďaka slovenským zákazníkom sa môžeme rozvíjať a žiť, za čo im pekne ďakujeme.“

Viac o hydroponickom spôsobe pestovania zeleniny sa dozviete z archívu RTVS z Farmárskej revue aj zo sociálnych sietí bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia