Úvod Novinky Zaujímavosti
Vladimir Putin: Je pravda, že som spával so zbraňou
Vladimir Putin: Je pravda, že som spával so zbraňou

Vladimir Putin: Je pravda, že som spával so zbraňou

Nemá zmysel pre humor, potrpí si na pevný stisk ruky a priamy pohľad do očí.

Takto opísal svoje prvé stretnutie s Putinom Franz Sedelmayer, ktorý dodával začiatkom 90-tych rokov vybavenie pre petrohradskú políciu.

„Jednému z námestníkov šéfa polície napadlo, že by nebolo od veci, pripraviť ma o niektoré investície. Zašiel som na americký konzulát, a tam mi ktosi poradil, že s takými vecami mám zájsť za Vladimirom Putinom,“ povedal v dokumente Putin: Príbeh ruského špióna, ktorý vysiela RTVS.

V trojdielnom dokumente sa diváci dozvedia aj to, ako sa súčasný ruský prezident dostal k moci, ale aj aké pochmúrne detstvo prežíval.

„Strecha občas zatekala, steny boli často mokré. Nemali sme sociálne zariadenie, ani sprchu. Tak sme bývali,“ spomínal na svoju mladosť Vladimir Putin.

„No žilo tak mnoho ľudí, takže naše útrapy neboli také zlé, aby nám zbabrali život. To nie,“ dodal.

Putin bol uličník

Vladimir Putin pred vlajkou Ruska.

Slová Vladimira Putina, ktorý vyrastal v Petrohrade dokazujú, že pre veľa ľudí boli doby Sovietskeho zväzu neradostné. Deti nevynímajúc. Väčšina žila v otrasných podmienkach.

Majestátne stavby ukrývali temné uličky, pochmúrne dvory s pouličnými bandami. Všade bola špina.

Z malého uličníka sa však postupne prepracoval až do radov KGB. Následne bol nasadený do Drážďan, no po páde komunizmu sa všetky sny rozplynuli.

V roku 1991 sa vrátil do Petrohradu, kde začal novú etapu svojej kariéry. „O petrohradskej kriminalite sa rozprávajú legendy. Tie časy boli veľmi kruté. Je pravda, že som spával so zbraňou. Bola taká doba, istota, je istota,“ povedal Vladimir Putin v prvej časti trojdielneho dokumentu.

RTVS online:

Pokiaľ chcete vedieť, ako sa vyvíjala jeho kariéra pred nástupom k moci v Rusku, pozrite si ju v našom archíve už teraz. Nájdete v nej aj moment, ktorý predznamenal Putinovu povahu chladnokrvného vládcu Ruska.

Druhú časť uvedieme na Dvojke už dnes večer, v ktorej sa opäť vnoríme do mysle prezidenta, vládnuceho v Rusku železnou rukou.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia