Úvod Novinky Zaujímavosti
Za Jánošíkom na bicykli? Spoznajte okolie Terchovej a oprite sa do pedálov
Za Jánošíkom na bicykli? Spoznajte okolie Terchovej a oprite sa do pedálov

Za Jánošíkom na bicykli? Spoznajte okolie Terchovej a oprite sa do pedálov

Ľúbivé drevenice, majestátne vrchy a nádherné výhľady. Takto vyzerá okolie slávnej obce Terchová, rodiska legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka.

Práve tu začíname cestu, ktorou nepohrdne azda žiadny milovník prírody. V horách, kde sa kedysi premávali zbojníci, sa dnes dokonca vieme prejsť oveľa rýchlejšie. Stačí vytiahnuť bicykel a oprieť sa do pedálov.

„Jazdy v okolí Terchovej, Jánošikovým Chotárom, sľubujú nádherné scenérie. Počas nej budete prechádzať po všetkých kopčekoch, ktoré obchádzajú Terchovú a rodisko Juraja Jánošíka,“ prezradil v relácii Cyklopotulky Peter Chrapčiak z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra.

A práve miesto narodenia najslávnejšieho zbojníka Slovenska, môže byť počas cesty jedným z najzaujímavejších zastávok. Pokiaľ práve nemáte možnosť ísť na výlet hneď a spoznávať históriu Juraja Jánošíka, pozrite si dokumentárnu sériu RTVS Slovenský Panteón. Jedna z častí, je venovaná práve osobnosti nášho ľudového hrdinu.

Výhľad za tvrdú drinu

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poďme už ale späť do prírody. Náučný chodník, Jánošikovský Chotár, je dlhý 13,5 km a je vhodný na turistiku počas celého roka. Nádherné prostredie sľubuje už samotná lokalita Terchovej .

Štvortisícová obec na severe Žilinskej kotliny leží v malebnom údolí medzi Kysuckou dolinou a Malou Fatrou.

Prvý výhľad čaká návštevníkov na severovýchode, v lesoch medzi Terchovou a Zázrivou. Každý cyklista však vie, že podobné scenérie niečo stoja. Cenou bude tentokrát polhodinový ostrý výšľap.

Po úvodnej zaberačke sa objaví prvá možnosť na oddych. Zhruba 100 metrov od sedla sa totiž nachádza drevený mobiliár, ktorý ešte vonia novotou. Ak sa sem dostanete aj s deťmi, tak budú mať o zábavu postarané.

Jánošíkovo rodisko

Pri pokračovaní cesty narazíte na valašskú obec Zázrivá. Tu sa môžete osviežiť domácimi syrmi či korbáčikmi, ktorých vôňu je cítiť už pri prvých domoch dediny.

Ak však chcete nasať pravú zbojnícku atmosféru, mali by ste pokračovať ďalej. Neďaleko sa totiž nachádza rodný dom najslávnejšieho zbojníka. Osadu Jánošikovci neminie určite nikto.

„Nad Terchovou sú cyklotrasy skvele značené a pri odbočke do osady, sú osadené informačné tabule o tejto historickej osobnosti,“ opisuje miesto moderátor Ján Žgravčák.

Osada od prvého momentu dýcha históriu. Môžete tu vidieť typické drevenice, medzi ktorými nechýba aj symbolický dom, kde sa narodil Juraj Jánošík. Pôvodný sa nezachoval, no jeho rodné miesto pripomína kamenný podstavec s tabuľou a jeho podobizňou.

Pamätná tabuľa Juraj Jánošík.

Návštevníci majú dokonca možnosť vkročiť do tohto symbolického domu kapitána zbojníkov.

Pri prekročení prahu ich privíta nádherná expozícia Jánošikovskej rodiny. „Toto je duch rodiny Juraja Jánošíka, ktorý tu vďaka tejto expozícii žije aj 333 rokov od jeho narodenia,“ vysvetľovala pred rokom správkyňa domu Helena Jánošiková, manželka potomka Juraja Jánošíka.

Očarujúci zážitok s pravou atmosférou zbojníckeho prostredia, môžu turisti zavŕšiť miestnou kuchynskou špecialitou a zároveň celoslovenskou pochúťkou, bryndzovými haluškami.

Ak si chcete spestriť letné mesiace na bicykli a neviete, kam zamieriť, pozrite si ďalšie časti Cyklopotuliek v našom Archíve. Viaceré typy na výlety prinášame aj v reláciách Televíkend a Slovensko v obrazoch.

25 50 75 90

Galéria

Náučný chodník v Terchovej. terchová-zbojnici-stretnutie.jpg Zbojníci pri soche Juraja Jánošíka v Terchovej. Výhľad z rozhľadne v Terchovej.
Foto: TASR, Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia