Úvod Novinky Zaujímavosti
Byť matkou v čase sociálnych sietí je náročné, vraví psychologička
Byť matkou v čase sociálnych sietí je náročné, vraví psychologička

Byť matkou v čase sociálnych sietí je náročné, vraví psychologička

Na fotkách nie je vidieť neporiadok ani problémy, ktorým musia mnohé matky každý deň čeliť.

Neustále zmeny v spoločnosti prinášajú aj čoraz väčšiu sociálnu izoláciu, ktorú posledné dva roky pandémie ešte znásobili.

Pre mnohé ženy na rodičovskej dovolenke je stále náročnejšie udržiavať kontakty s inými matkami a aby sa zbavili pocitu osamelosti, navštevujú sociálne siete.

Na online platformách si matky vytvárajú sociálne skupiny, ktoré im môžu pomáhať, no v istých prípadoch aj výrazne uškodiť.

matka s deťmi na mobile

O tom, prečo môžu sociálne siete prehlbovať izoláciu a osamelosť, v Rádio_FM hovorila klinická psychologička, psychoterapeutka a certifikovaná dula Hana Celušáková.

Syntetickej realite nemožno konkurovať

Ľudia na sociálnych sieťach radi vytvárajú dojem, že ich život je dokonalý. Táto umelá bezchybnosť však v ostatných ľuďoch vzbudzuje pocity nedostatočnosti a vlastného zlyhania.

„S tými sociálnymi sieťami sa deformuje obraz o tom, aké to vlastne musí byť super cool a ako to ženy všetko zvládajú.

Lebo keď fotíte jednu fotku na Instagram, tak nie je vidieť ten neporiadok zbytku domu a keď fotíte dieťa, tak nie je vidieť, aké náročné ho bolo ráno nakŕmiť a či vám nezhodilo ten eko-bio-raw obed zo stoličky,“ vysvetlila psychologička Hana Celušáková.

Podľa odborníčky je konfrontácia s falošným obrazom o rodičovstve pre nejednu matku veľmi náročná. Pocit vlastného zlyhania potom prispieva k tomu, že zahanbená žena sa ešte viac izoluje od okolia.

Odborníčka preto radí, aby matky sociálne siete využívali k nadviazaniu kontaktov, no zároveň si dávali pozor, aby neuverili falošným dojmom.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia